Soluție radicală pentru eliminarea pensiilor speciale: schimbarea Constituției

Politologul Cristian Preda propune modificarea Constituției pentru stabilirea unei vârste unice de pensionare în România, astfel încât să nu mai existe pensionări înainte de 65 de ani. El susține că actuala coaliție de guvernare are majoritatea parlamentară necesară, însă nu este clar dacă are și voința politică.

Propunerea de modificare constituțională

“Sunt comentatori care cred că problema vârstei de pensionare și cea a pensiilor pentru judecători sau alte categorii „speciale” nu vor putea fi soluționate niciodată, fiindcă va interveni în chip decisiv „cenzura interesată” a CCR. Ei, bine, există o soluție. Și anume schimbarea Constituției”, a scris politologul Cristian Preda pe Facebook, miercuri, 9 iulie.

Modificarea Constituției României ar putea include mai multe măsuri legate de pensionare, însă cea mai importantă ar fi stabilirea unei vârste unice de pensionare, care să se aplice la toate categoriile de bugetari, inclusiv la magistrați.

Vârsta unică și plafonarea pensiilor

“Un articol simplu și clar va putea prevedea că (1) vârsta de pensionare e unică în România, că (2) cea mai bună pensie din bani publici e de cel mult cinci ori mai mare decât cea mai mică. Majoritatea actuală – de peste două treimi – poate amenda Constituția. Iar la un eventual referendum de validare, asemenea modificări vor întruni o largă majoritate”, consideră Cristian Preda.

Profesorul universitar de științe politice propune și alte schimbări importante care să clarifice drepturile pensionarilor români.

Incompatibilitatea salariu-pensie

“Mai sunt, desigur, și alte câteva schimbări necesare. De pildă: nu poți fi simultan salariat și pensionar cu bani de la buget. Să vedem, însă, dacă voința politică o ia într-o asemenea direcție”, a mai spus politologul Cristian Preda.

Propunerea vine în contextul în care problema pensiilor speciale rămâne una dintre cele mai controversate teme din sistemul public românesc. Deși au existat multiple încercări de reglementare, acestea s-au lovit adesea de decizii ale Curții Constituționale care au blocat sau limitat reformele.

Cristian Preda subliniază că actuala majoritate parlamentară, formată din patru partide plus reprezentanții minorităților, are numărul de voturi necesar pentru modificarea Constituției, care necesită o majoritate de două treimi din membrii fiecărei Camere.

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Zetea (PSD): „Vreau ca toți cei care au sinecuri să le fie tăiate. Sunt primul susținător al domnului Bolojan dacă se apucă să facă...

Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD și președintele Consiliului Județean (CJ)...

Ilie Bolojan anunță că în pachetul al doilea de măsuri: Sunt vizate ANAF și pensiile speciale

Premierul Ilie Bolojan a anunțat, marți, la Digi 24, ce...

Premieră: ANPC închide o plajă din Năvodari și aplică amenzi de peste 300.000 de lei pentru nereguli grave

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au desfășurat marți...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine