Aplicația care trebuie să ne avertizeze cu privire la cutremure, tornade sau alte cataclisme nu este operată de oamenii lui Raed Arafat.Pe telefoanele cu sistem de operare Android aplicația apare ca fiind pusă la dispoziția utilizatorilor de firma Eventya.
Controversele aplicației lui Raed Arafat
Ca icon al programului apăre sigla oficială a Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI. În descriere scrie clar că aceasta este aplicația oficială a DSU.
În „Politica de Confidențialitate” a aplicației se spune însă că furnizorii aplicației sunt Fundația pentru SMURD și Departamentul pentru Situații de Urgență. Cu toate acestea, mai jos, în cuprinsul textului se arată că datele personale sunt prelucrate și de societatea iCloudSRL din Sibiu.
În emisiunea „Ediție Specială” de la Realitatea TV, moderată de Marilena Mititelu, Raed Arafat nu a putut să spună clar cine este proprietarul aplicației. El a declarat că aceasta nu a fost făcută din fonduri publice. Practic, aplicația cea mai căutată de români în aceste zile este realizată fără să se fi făcut o licitație sau altă formă de achiziție publică.
Prea bun, prea ca la țară
Eventya Co SRL din comuna Șura Mare, județul Sibiu este deținută de Ionuț Alexandru Munteanu, Andrei Ionuț Luca și Ioan Robert Bălan. Eventya este firma sub brandul căreia aplicația este disponibilă în sistemul Android.
Compania a încheiat 2017 pe cu o pierdere de 615297 lei. Rulajul total conform ultimelor date de la Ministerul de Finanțe a fost de două ori mai mic decât pierderea.
Bani de la stat
Într-un interviu, patronul Munteanu vorbește despre faptul că a încheiat un contract de 10.000 de euro pentru vânzarea unei aplicații similare Primăriei Sibiu.
„Am vândut cu 10.000 de euro prima licență de City Guide. N-am să uit ziua aceea. Râdeam pe stradă ca un prost că nu-mi venea să realizez că avem un client pe o idee care a plecat din nimic” spune Munteanu într-un material publicat de Start-Up.ro. Din verificările noastre au fost încasați aproape 19.832 de euro prin atribuire directă.
Aceleași verificări relevă faptul că diferența dintre declarațiile publice și prețul din contract sunt explicabile. Conform paginii Eventya.net prețul unei aplicații Smart City este de 800 de euro lunar, respectiv 9600 euro anual. Rezultă că între prețul de site și cel plătit de instituția publică este o diferență de aproape 100%.
Doi angajați la ultima numărătoare
Cealaltă firmă, indicată drept dezvoltator este iConsult SRL și are sediul tot în județul Sibiu. Ionuț Alexandru Munteanu și Ionuț Luca Andrei sunt, din 2015, asociații acestei de-a doua firme implicată în aplicația DSU.
Conform ultimelor date disponibile pe siteul Ministerului Finanțelor Publice firma avea 2 angajați. iConsult SRL a realizat în 2017 un rulaj de 500.000 de lei. Firma este înregistrată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice dar nu a câștigat nicio licitație.
În același an, Ionuț Munteanu vorbea pe Facebook despre aplicația sa și spera ca DSU să mai găsească bani pentru a investi în ea.
Aplicația colectează automat pozele de profil
Analizând atent constatăm că aplicație gestionată în numele DSU de tinerii din Sibiu colectează mai multe date personale. Astfel, odată instalată pe telefon, aplicația stochează numele și prenumele și poza de profil în cazul logării prin Facebook. Adresa de e-mail a utilizatorului este și ea colectată de Departamentul pentru Situații de Urgență prin intermediul Google sau Facebook.
Date despre sistemul de operare, tipul telefonului sau rețeaua de telefonie mobilă sunt colectate la rândul lor în scop statistic. În politica de confidențialitate se spune că prin colectarea acestor date se urmărește determinarea unui pattern de comportament al utilizatorului.