Studiile clinice pe hidroxiclorochină vor fi reluate la nouă zile după ce acestea au fost suspendate. Organizația Mondială a Sănătății a dispus reluarea cercetărilor medicale pe efectul acestui medicament asupra persoanelor infectate cu coronavirus.
Studiile clinice au fost suspendate în urma publicării unui studiu în revistă medicală The Lancet, care arăta că substanța ar favoriza în anumite cazuri decesul.
După analiza „datelor disponibile privind mortalitatea”, membrii Comitetului de securitate şi monitorizare au estimat „că nu există niciun motiv pentru a modifica protocolul” studiilor clinice, a anunţat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Directorul OMS a declarat de asemenea că este „extrem de îngrijorat” în legătură cu focarul de coronavirus din America Centrală şi de Sud, unde infecţiile s-au răspândit rapid, arată PsNews.
Prestigioasa revistă medicală The Lancet s-a distanţat miercuri de studiul controversat şi foarte criticat pe care l-a publicat cu privire la hidroxiclorochină şi a recunoscut într-un avertisment formal că asupra subiectului acestui studiu planează „întrebări importante”.
Publicarea studiului în cauză a avut efecte imediate în întreaga lume, ducând la întreruperea studiilor clinice desfăşurate în diverse părţi ale lumii asupra hidroxiclorochinei. Autorii studiului au concluzionat că acest medicament folosit de foarte mult timp împotriva malariei nu este benefic pentru bolnavii de COVID-19 spitalizaţi şi că ar putea chiar să le facă rău.
Imediat după apariţia sa, numeroşi cercetători din întreaga lume şi-au exprimat îndoielile cu privire la studiu, printre aceştia numărându-se chiar şi oameni de ştiinţă care aveau deja o poziţie sceptică faţă de folosirea hidroxiclorochinei împotriva COVID-19.
Într-o scrisoare deschisă publicată la 28 mai, zeci de oameni de ştiinţă au subliniat că analiza minuţioasă a acestui studiu publicat de Lancet „a ridicat îngrijorări cu privire la metodologia şi integritatea datelor folosite în studiu”.