Pelerinajul la Sfânta Parascheva s-a lăsat cu plângeri penale la infracțiunile de combatere a răspândirii coronavirusului. Peste 25 de sesizări s-au primit la Parchetul Iași, iar procurorii au deschis un dosar penal. Obiectul: pelerinii care au intrat la raclă să se închine, deși erau din alte județe, activitate interzisă de guvern în contextul măsurilor luate împotriva răspândirii accelerate a coronavirusului.
Pelerinajul la Sfânta Parascheva plângeri penale. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, Mihaela Apostol, a precizat că a înregistrat un dosar penal după ce au fost primite 25 de sesizări prin care se reclamă zădărnicirea combaterii bolilor. În plângeri au fost indicate şi persoane din cadrul Jandarmeriei.
După slujba de pe 14 octombrie, pelerini veniţi din alte oraşe sau zone ale ţării au forţat porţile de acces în curtea mitropolitană şi cordonul de jandarmi, pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Forţele de intervenţie s-au retras, la raclă ajungând pentru câteva ore şi persoanele venite din afara Iaşiului. Astfel, au fost încălcate măsurile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă potrivit cărora participarea credincioşilor la sărbătorile religioase este permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă, arată publicația Știri pe Surse.
Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană miercuri dimineaţă şi a fost aşezată într-un baldachin special amenajat în curtea Mitropoliei. În acest baldachin, pe parcursul întregii zile credincioşii au putut să intre, să se roage, să se închine şi să sărute moaştele Sfintei Cuvioase. Racla a fost reintrodusă în catedrală în jurul orei 22,00.
Conform estimărilor jandarmilor, în cursul zilei de miercuri prin faţa raclei au trecut peste 9.500 de credincioşi.