Halate pentru medici cumpărate de la o firmă de avocatură. Acesta este „recordul” realizat în afaceri generate de pandemie. Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a reușit să depășească orice imaginație în materie de achiziții publice.
Negociere opacă și contract acordat rapid
Reprezentanții ONAC au semnat pe 19 ianuarie 2021 un contract în valoare de un milion de euro cu o firmă de avocatură din Oradea. Banii nu erau destinați oferirii de servicii juridice. Instituția plătea această sumă pentru halate impermeabile destinate personalului medical.
Contractul nu s-a acordat în urma unei licitații. ONAC a invocat criza COVID și nu a publicat un anunț de participare. Practic, firmele din industria medicală nu au putut să participe la o licitație. Prețul s-a stabilit astfel în baza unor negocieri cu firme alese „pe sprânceană”.
Cum au ajuns avocații să vândă halate
În mod normal, în negocieri trebuiau să intre firmele cunoscute în domeniu. ONAC trimitea cerere de ofertă unor companii cunoscute sau unor firme care avuseseră deja contracte cu instituția.
Nu știm cum, dar reprezentanții Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate au transmis o ofertă și către societatea profesională de avocați cu răspundere limitata Doseanu și Asociații. Din datele oficiale nu se știe exact când a fost transmisă oferta și cât a durat negocierea între autorități și firma de avocatură.
Nu există nicio informație despre motivele pentru care ONAC a decis să solicite halate pentru medici unor avocați. Ce știm cu certitudine este că avocații au reușit să convingă.
Un milion de euro pentru halate „anti-Covid”
Firma de avocatură din Oradea trebuie să livreze 450.000 de halate pentru medici în localitatea Mizil din județul Prahova. Halatele sunt considerate „îmbrăcăminte pentru personalul medical, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Prețul halatelor este de 4.095.000 lei fără TVA (4.873.050 lei cu TVA). Prețul unui halat livrat de avocați este de 10,8 lei (TVA inclus). Din cauză că nu a fost publicat un anunț de participare la licitație nu cunoaștem datele tehnice ale produsului pentru a putea să facem o comparație de preț.
ONAC a încurcat avocații
Conform datelor oficiale publicate de Oficiul Național de Achiziții Centralizate, SPARL Doseanu și Asociații a fost reprezentată de Simona Pașcu. Avocata este uimită de această informație și susține cu tărie că habar nu are de halatele pentru medici și afacerea dubioasă.
Ea nu mai lucrează de câțiva ani cu Răzvan Doseanu și nu știe de ce numele ei este trecut în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. „Nu știu nimic de acest contract. Ce legătură să fie între avocați și halatele medicale?” a declarat Simona Pașcu pentru Lumea Politică. Răzvan Doseanu nu a răspuns la telefon până la momentul publicării acestui material.
UPDATE: Avocatul orădean atrage atenția că firma de avocatură Doseanu și asociații a fost implicată fără voia lui într-o fraudă și anunță că va depune o plângere penală.
„Nici vorbă. E o prostie, o idioțenie, cum să vindem noi halate medicale? Noi suntem societate de avocatură. N-avem cum să vindem pentru că nu suntem societate comercială, în afară de servicii de avocatură nu putem să facem altceva. Este 100% o eroare sau o fraudă” a declarat Răzvan Doseanu, pentru Lumea Politică.
Avocați „filați” ilegal de DNA
Răzvan Doseanu, coordonatorul firmei de avocați care vinde halate pentru medici către ONAC a fost implicat într-un scandal de proporții. El a fost pus sub supraveghere de DNA după o sesizare din oficiu. Conform Lumea Justiției, judecătorul Levente Antik ar fi primit de la Alexandru Kiss (președinte CJ Bihor) suma de 50.000 de euro pentru a admite o contestație împotriva măsurii controlului judiciar.
Procurorii susțineau că banii i-ar fi fost dați judecătorului de către avocatul Răzvan Doseanu prin intermediul soției magistratului, Cristina Antik. DNA preciza ca judecătorul într-adevăr, în iunie 2015, a admis contestația formulata de Kiss. Dosarul a fost închis de Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție în 2018.