Primarul sectorului 5 dezaprobă intenția primarului general de a suspenda pentru doi ani Planurile Urbanistice Zonale Coordonatoare ale sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6.
„Lăsați Bucureștiul să se dezvolte, nu-l întoarceți cu 21 de ani în urmă! Consultați-ne! Și noi am fost aleși, la fel ca dumneavoastră”, i-a transmis Cristian Popescu Piedone lui Nicușor Dan.
Primarul Sectorului 5 spune că această decizie privind Planurile Urbanistice Zonale Coordonatoare nu este în avantajul bucureștenilor.
„Domnule Primar General al Municipiului București, lăsați Capitala să se dezvolte! Nu o întoarceți cu 21 de ani în urmă! Într-adevăr este nevoie de o gândire unitară la nivel de București, trebuie să avem un Plan Urbanistic Zonal la nivelul Capitalei, însă nu prin astfel de proiecte puse pe ordinea de zi a Consiliului General din senin, fără consultări cu ceilalți primari de sectoare. La fel ca dumneavoastră și noi suntem aleși de cetățeni, domnule Primar General. Avem o responsabilitate în fața oamenilor care ne-au ales. Un astfel de proiect, adoptat pe repede înainte ar duce la un blocaj, nicidecum la dezvoltarea Bucureștiului. Avem nevoie ca investitorii să aloce fonduri pentru proiectele de aici, nu să fugă în alte țări europene. Fac apel și la colegii mei, ceilalți primari ai sectoarelor. Trebuie să fim uniți când vine vorba de dezvoltarea Bucureștiului, care, să nu uităm, este o capitală europeană!”, a transmis Cristian Popescu Piedone.
Planurile Urbanistice Zonale Coordonatoare ar putea fi suspendate în cinci din cele șase sectoare ale Capitalei
Arhitectul șef și directorii de specialitate din cadrul Primăriei Sectorului 5 au făcut o analiză care arată consecințele suspendării PUZ-ului.
„Bilanțul investițiilor publice și private aflate în curs de realizare, cât și a noilor investiții aflate în derulare în decursul următoarelor 24 de luni este următorul:
a. Investiții publice realizare – aproximativ 20 milioane euro
b. Investiții publice în curs de derulare (din bugetul local și/sau din fonduri bancare/europene) – aproximativ 150-200 milioane euro
– extindere/construcții școli, grădinițe, creșe
– amenajare de noi parcuri și spații verzi
– lucrări de infrastructură rutieră și edilitară
– locuințe noi pentru tineri
– parcări multi-etajate în zonele aglomerate.
c. Investiții private realizate – aproximativ 125-150 milioane euro (medie – taxe de autorizare în valoare de circa 750.000 euro)
d. Investiții private în curs de derulare – aproximativ 800 milioane – 1 miliard euro (medie – taxe de autorizare în valoare de circa 6 milioane euro)”, arată Primăria sectorului 5.
Planurile Urbanistice Zonale Coordonatoare ale sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6, aprobate în ultimii doi ani, ar putea fi suspendate pentru doi ani, la solicitarea primarului general al Capitalei. Nicuşor Dan a iniţiat cinci hotărâri de Consiliu General în acest sens. Decizia vine în urma unor plângeri realizate de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Fundaţia Eco-Civica şi de USR. Acestea acuză transformarea a zeci de hectare de spaţiu verde în spaţiu de construit.
Aprobarea proiectelor inițiate de Nicușor Dan înseamnă suspendarea PUZ-urilor din data de 5 martie. Proiectele vor fi votate în ședința Consiliului General al Municipiului București de mâine, 26 februarie.