Elena Udrea a fost condamnată marți, 2 martie, la 8 ani de închisoare în dosarul în care este acuzată de spălare a banilor și instigare la luare de mită. Decizia Curții de Apel București nu este definitivă.
Elena Udrea s-a întors în România în vara anului 2019, după ce timp de un an și jumătate s-a ascuns în Costa Rica. Prima ei apariție publică după întoarcerea în țară a fost în 12 septembrie 2019, la Curtea de Apel București, în acest proces.
Acuzațiile aduse de DNA
Pe vremea când era ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea a fost implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidențiale din 2009.
„În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare”, explica DNA într-un comunicat de presă.
Astfel, Elena Udrea a fost trimisă în judecată pentru instigare la luare de mită (două fapte) și spălare a banilor (cinci fapte).
În același dosar, Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului președinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic – de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. În dosar mai sunt judecați Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost președinte al Consiliului Județean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.