Vaccinarea cu AstraZeneca se oprește în România, dar autoritățile sanitare urmează să ia o decizie ce se va întâmpla cu pacienții injectați cu o singură doză din vaccinul produs în colaborare cu Universitatea Oxford.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a declarat, joi, că există posibilitatea ca persoanele vaccinate cu prima doză de la AstraZeneca să facă rapelul cu un vaccin care folosește tehnologia ARN mesager, iar săptămâna viitoare ar putea fi luată decizia finală.
„Abordarea schemelor de vaccinare: posibilitatea unei scheme heterologe – prima doză de la AstraZeneca și a doua doză cu ARN mesager. Este o discuție avansată pe care o avem și este posibil ca săptămâna viitoare să luăm o decizie finală în baza datelor științifice noi și în baza recomandărilor comisiilor de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătății”, a afirmat Gheorghiță, citat de B1TV.
Majoritatea statelor europene nu mai folosesc vaccinul AstraZeneca, după apariția unor cheaguri de sânge care pun în pericol viața pacienților și ar fi contribuit deja la câteva decese.
Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA anunță, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.
Până acum, majoritatea cazurilor au fost la femei sub vârsta de 60 de ani pe parcursul celor două săptămâni ulterioare vaccinării. Pe baza dovezilor științifice disponibile, nu au fost confirmați, încă, factori de risc specific.