Obligativitatea vaccinării nu va duce decât la revoltă, iar restricțiile pentru persoanele nevaccinate vor avea consecințe negative. Măsurile cu privire la introducerea dovezii de vaccinare, care sunt pregătite de guvern după modelul altor țări europene, nu sunt potrivite, consideră medicul Beatrice Mahler.
„Este destul de discutabilă problema restricțiilor pentru persoanele nevaccinate pentru că, până când să ajungem la restricții, trebuie să vedem care este cauza refuzului la vaccinare. Eu cred că, în mare parte, persoanele din orașe sunt vaccinate, problema se pune de vaccinarea în comunitățile rurale, a orașelor mai mici.
Frica persoanelor în fața vaccinului trebuie văzută împreună cu psihologii și cu persoanele competente de a da răspunsul pentru abordarea pe care trebuie să o avem în fața unui tratament nou, pentru că frica paralizează. În mod normal, atunci când îți este frică, vrei să fugi de ceea ce produce frică și atunci obligativitatea nu va aduce decât la revoltă. Eu cred că e momentul să vedem pe populații diferite care este cauza reală și, răspunzând la astfel de întrebări, putem să abordăm populația diferit.
Eu cred că un psiholog care să abordeze acest subiect ar face diferența pentru anumite categorii de persoane: sunt persoane care refuză complet vaccinul din cauza fricii, persoane care nu s-au documentat complet și nu au informații din surse sigure. Trebuie mers pe direcții diferite de informație și suport pe categorii populaționale”, a declarat Beatrice Mahler pentru PsNews.
Întrebată dacă ar trebui introdusă obligativitatea vaccinării, Beatrice Mahler susține o astfel de măsură nu ar fi benefică și „nu ar aduce un echilibru”.
„Eu nu cred în discriminare, eu nu cred în măsuri care să oblige omul să facă ceva, nu cred că aceste măsuri ne ajută. Să știți că oamenii au început cu pași mici să își schimbe viziunea atâta timp cât nu mai există anumite restricții. Depinde care este mai mare, frica de boală sau frica de vaccin. Cred că aici este secretul, cum abordăm mental aceste două direcții.
Nu trebuie să ne fie frică de boală pentru că putem trece ușor prin ea dacă suntem vaccinați. Vaccinul are reacții adverse, este adevărat, dar pot fi manageriate dacă sunt abordate corespunzător de un medic”, conchide Beatrice Mahler.
Secretarul de stat Andrei Baciu a declarat că încă se dezbate posibilitatea de a stimula campania de vaccinare prin condiționarea accesului la anumite spații și servicii publice de dovada vaccinării, măsură care este introdusă deja în mai multe state europene. Vicepremierul Dan Barna a menționat, de asemenea, că la Guvern se discută posibilitatea limitării accesului persoanelor nevaccinate în spații închise.