Rău-platnicii la energie și gaze pot de acuma să fie deconectați de furnizor, după ce Guvernul a aprobat prevederea care interzicea expres acest lucru, decisă anul trecut în starea de alertă pentru protejarea populației. Mișcarea a venit după ce companiile de energie nu au mai putut încasa sume importante de la clienți și au fost nevoite să le asigure serviciul în continuare, în ciuda recentelor creșteri de prețuri de pe piață.
Prevederea a fost abrogată joi prin OUG
„Considerăm că încă de atunci nu a fost o măsura care să vină în interesul consumatorului.
Îi ajuți pe cei care într-adevăr trebuie să fie ajutați, cei care nu pot să-și plătească facturile, care ar fi avut probleme de natură finaciară prin pierderea locului de muncă sau prin reducerea veniturilor și nici de cum cu o lege care să meargă la general și care i-a ajutat pe cei care nu aveau nevoie.
Trebuie să înțelegem că orice neplată a facturii generează costuri suplimentare pentru ceilalți consumatori”, declara recent Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, pentru B1 TV.
Prin urmare, rău-platnicii la energie și gaze cu datorii restante pe facturi acumulate în perioada stării de alertă pot rămâne fără curent și gazele după 90 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței.
Abrogarea vine într-o perioadă de creșteri galopante ale cotațiilor la energie și gaze pe piețele angro, care afectează deja semnificativ prețurile achitate de către clienții finali industriali și care încep să fie resimțite pe facturi și de către cei casnici.
„Neîncasarea sumelor aferente de la clienții finali s-a resimțit în cascadă asupra tuturor părților implicate pe lanțul de alimentare (…) Astfel, riscurile asociate imposibilității de deconectare/debranșare în caz de neplată, și consecințele suportării de către operatorii implicați în alimentare a costurilor asociate furnizării în ansamblu au un impact negativ la nivelul întregii economii naționale”, se arată în nota de fundamentare a OUG de abrogare a interdicției de deconectare