Asistența socială e praf, a recunoscut Raluca Turcan, ministrul muncii. Ea s-a referit la capacitatea de asigurare a sprijinului pentru categoriile defavorizate, care însă, ar fi de doar 7% din total serviciilor sociale furnizate de statul român.
Ministrul Muncii a prezentat vineri concluziile campaniei de evaluare a ajutorului social, iniţiată la începutul mandatului său.
„Deşi aproape jumătate din populaţia României trăieşte în mediul rural, doar 7% din serviciile sociale sunt furnizate în aceste zone. În zonele rurale, capacitatea SPAS-urilor (Servicii publice de asistenţă socială) de a furniza servicii sociale este redusă. Doar 777 de unităţi administrativ teritoriale deţin certificate de acreditare ca furnizor de servicii sociale”, a declarat ministrul Muncii în debutul Adunării Generale a Consiliului Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova, citată de B1TV
Potrivit ministrului, dintre aceste 777 de SPAS-uri, 200 au licenţiat cel puţin un serviciu social, iar 577 nu au licenţiat până în prezent niciun astfel de serviciu. Datele studiului au mai indicat că „nicio unitate administrativ teritorială nu respectă regula de un asistent social la 300 de beneficiari”.
„Aceasta este situaţia reală. Din nefericire, dacă ar fi să caracterizăm foarte scurt asistenţa socială, aş spune că este praf. Discrepanţele sociale, în timp, s-au adâncit. Şi lucrul acesta a condus şi la creşterea neîncrederii în intervenţia socială a statului. Zonele marginalizate sunt zonele către care ne îndreptăm cu acţiuni, prioritar pe trei direcţii” a mai spus Raluca Turcan, cu referire la asistența sociala.
Turcan i-a invitat pe reprezentanţii autorităţilor locale la consultări, dar şi să devină parteneri în implementarea a trei obiective:
– dezvoltarea de servicii sociale integrate la nivel comunitar;
– îmbunătăţirea resursei umane implicate în serviciul de asistenţă socială;
– încadrarea în muncă a persoanelor care pot munci.
„Integrarea serviciilor sociale se poate face prin venitul minim de incluziune, pentru care avem prevăzută o investiţie de două milioane de euro în PNRR. Această abordare integrată este deja funcţională în 139 de localităţi, unde au fost dezvoltate pachete integrate şi servicii integrate, cu un asistent social, un asistent medical şi un consilier şcolar. Însă lucrul acesta trebuie extins la nivel de UAT-uri”, a mai spus Raluca Turcan.
Totodată, Turcan a solicitat Asociaţiei Comunelor din România propuneri în vederea elaborării ghidurilor de finanţare, detaliind proiectele care vor beneficia de finanţare europeană în perioada următoare.
Leave a comment