demitere

Partidul parlamentar AUR a început să strângă semnături pentru a-l demite din funcție pe Președintele României, Klaus Iohannis. Pentru a-l putea demite pe Klaus Iohannis, cei de la AUR au nevoie de susținerea celor de la PSD

Cu 30 de deputați și 13 senatori, Alianța pentru Unirea Românilor nu poate iniția singură procedura de suspendare din funcție a Președintelui României.

Potrivit Constituției, propunerea de suspendare din funcţie a șefului statului poate fi iniţiată de cel puţin 1/3 din numărul deputaţilor şi senatorilor, ceea ce reprezintă 156 de susținători.

Astfel, AUR mai are nevoie să convingă 113 parlamentari să semneze pentru a iniția suspendarea lui Klaus Iohannis.

O parte din voturi vor veni de la parlamentarii care s-au dezafiliat din PNL și sunt grupați în jurul lui Ludovic Orban. În prezent, gruparea care s-a rupt din PNL numără 13 membri, dar numărul lor este de așteptat să crească în perioada următoare.

Cel mai mare partid parlamentar, PSD, numără 157 de deputați și senatori și are suficienți parlamentari să inițieze singur procedura de suspendare a lui Iohannis. Social-democrații au spus că nu vor fi ei cei care vor iniția demersul, dar se vor alătura dacă altcineva va reuși să declanșeze procedura.

USR numără 80 de parlamentari și chiar dacă toți senatorii și deputații formațiunii ar semna pentru inițierea suspendării lui Iohannis, tot nu ar fi suficient pentru a declanșa procedura parlamentară. În campania internă pentru șefia USR, liderul formațiunii Dacian Cioloș s-a poziționat împotriva unei suspendări a lui Iohannis, spunând că nu crede că va rezolva problemele.

Concluzia este că voturile necesare pentru inițierea suspendării șeful statului sunt la PSD

Social-democrații s-au fript de două ori deja, când au încercat fără succes să-l demită pe Traian Băsescu, astfel că abordează subiectul cu prudență. „Noi vrem să cântărim foarte bine acest demers, pentru că am mai făcut două de acest tip, în 2007 şi 2012, şi nu au fost încununate de succes”, a declarat luni prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu.

Strângerea semnăturilor pentru demitere

Când 156 parlamentari semnează pentru suspendarea șefului statului, atunci procedura parlamentară poate să înceapă. Inițiatorii sunt obligați să menționeze în cererea de suspendare a lui Iohannis care sunt acele „fapte grave prin care (președintele) încalcă prevederile Constituţiei” și pentru care a fost inițiată suspendarea. Curtea Constituțională va emite un „aviz consultativ” care nu poate împiedica procedura parlamentară din moment ce este doar consultativ.

Propunerea de suspendare se va vota în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Preşedintele României e suspendat din funcţie cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Referendum pentru demiterea Președintelui

Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru a-l demite pe Klaus Iohannis.

Cetăţenii care participă la referendum au dreptul să se pronunţe prin „DA” sau „NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?”.

Demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă propunerea a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate la referendum.

Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanent, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Ce nu are voie să facă Președintele interimar

Când Preşedintele este suspendat din funcţie, interimatul funcției de șef al statului se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.

Președintele interimar are toate prerogativele Președintelui plin, cu următoarele excepții:

– Președintele interimar nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.

– Președintele interimar nu poate dizolva Parlamentul

– Președintele interimar nu poate iniția un referendum național

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *