Mutațiile coronavirusului fac ca lupta organismului împotriva acestuia să fie mai eficientă. Se întâmpla la fel ca în cazul oricărui alt virus care se modifică constat, ajungând să fie copie după copie, care îi alterează caracteristicile, explică managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iași.
Este o veste bună și o veste proastă în același timp, spune Radu Crișan-Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iași.
„Vestea bună din toată povestea asta este că mutațiile de obicei lucrează în detrimentul virusului. Explicația este în felul următor – dacă eu am o imagine sau, nu știu, un text pe care mă apuc și îl copiez, și de la acea copie mai fac încă o copie, și de la copia respectivă mai fac încă o copie, la final s-ar putea să arate foarte diferit și cu foarte multe imperfecțiuni față de varianta originală. Asta are o și o parte rea, adică copia va fi imperfectă, va fi cu foarte multe probleme, va avea evident caracteristici mult mai puține decât imaginea inițială sau textul inițial, dar va fi din ce în ce mai greu de recunoscut dacă ne uităm cum a fost textul inițial și cum a fost copia la copie la copie la copie. Același lucru se întâmplă și cu virusul, el se mutează, se mutează și este din ce în ce mai greu de recunoscut de organismul nostru, care este într-un fel sau altul imunizat”, a declarat managerul spitalului miercuri, la Știrile B1TV.
Mutațiile coronavirusului pot influența răspândirea acestuia. Însă, pandemia nu respectă frontierele unei țări și este absolut imposibil să spui că o boală infecțioasă se oprește la graniță, a mai spus el, cu referire la valul 5 care va ajunge și în România, așa cum el este prezent în alte țări ale lumii.
„Discuția este un pic mai amplă și la această întrebare nu se poate răspunde cu «da» sau «nu», sau «da, vom avea un val 5». Cu siguranță că dacă este să ne uităm în exterior și apropo de toate comentariile care sunt în social media, știința înseamnă să ai niște date, să le poți interpreta și să poți face o predicție, nu că plănuiește cineva un val 5 sau că acesta trebuie să apară pentru că există nu știu ce forțe oculte sau alte asemenea halucinații și aberații care se mai aud, dar a judeca niște date științifice înseamnă să poți face o previziune, că acesta este scopul esențial al științei”.
(…)
„În plus, este absurd să credem că la nivelul de mobilitate care există acum în Uniunea Europeană și la nivel mondial până la urmă, ceea ce se întâmplă în țările din afara României și din proximitatea ei imediată, chiar și vecinii noștri, cum s-ar spune, și vedem o creștere a numărului de cazuri, este absolut imposibil să spui că o boală infecțioasă se oprește la graniță. Noi știm lucrul acesta. Nu respectă pandemia granițele unei țări, nu că am fi noi protejați în vreun fel sau altul sau n-am fi protejați, sau vaccinul ar avea vreo treabă sau nu cu lucrul acesta, ci pur și simplu evoluția naturală a unui virus înseamnă că acesta se poate muta”, a adăugat el.
Leave a comment