Cercetătorul Octavian Jurma susține că până la sfârșitul lunii ianuarie în România vor fi înregistrate peste 20.000 de cazuri de infectare cu Sars-CoV-2.
„Problema e de testare. Vedem că sunt foarte multe țări, pe care le urmărim pentru capacitatea de testare, unde Omicron a ajuns la saturație. Discutăm de Marea Britanie, chiar și SUA, Danemarca. Sunt țări cu o infrastructură de testare incomparabilă cu a noastră.Întrebarea e când va satura valul Omicron capacitate noastră de testare. Știm că după 20.000 de cazuri capacitatea noastră de testare începe să scadă vertiginos, deci e puțin probabil să putem confirma 80.000 de cazuri pe zi. Am avut și în valul 4 peste 100.000 de cazuri pe zi, din care am confirmat în vârful pandemic 18.000”, a spus Octavian Jurma.
Ce spune Octavian Jurma
„Mă aștept ca în jurul a 30.000 de cazuri să înceapă să se plafoneze și să cădem pe un soi de platou, dar e cert că vom depăși 20.000 de cazuri pe zi până la sfârșitul lunii”, a declarat Octavian Jurma pentru B1 TV.
Vârful valului cinci al pandemiei va veni mult mai devreme și va fi mai înalt decât se preconiza, iar varianta Omicron îi va căuta, ca o „rachetă teleghidată”, în special pe cei nevaccinați, spune cercetătorul Octavian Jurma.
„Cei nevaccinați sunt internați în proporție de 90%, inclusiv în țări cu rate de vaccinare de 90%. Omicron este atât de infecțios încât îi găsește și pe cei care în mod normal ar fi fost protejați de imunitatea de turmă.Chiar daca este mai puțin patogenă decât Delta, din datele pe care începem să le avem, reiese că este chiar mai patogenă decât Alpha, iar pentru noi valul Alpha a fost devastator, am avut peste 10.000 de decese”, a spus Octavian Jurma.
„Valul Omicron va trece, asta este o certitudine. Va trece, probabil, mai repede decât valul Delta, însă vedem că imunitatea dobândită prin infectare, care este atât de promovată de grupurile antivaccinare, nu ne oferă o protecție pe termen lung”, a spus Octavian Jurma