Scumpirea pâinii ar putea avea loc din cauza majorării prețului la grâu. Creșterea prețului cerealelor pe burse a avut loc în ultimele zile din cauza conflictului iminent din Ucraina, pentru că această țară este unul din marii producători de cereale din Europa. La fel, și Rusia, statul considerat că a provocat criza politică în regiune.
Pe fondul creşterii tensiunilor la graniţa dintre Rusia şi Ucraina, cotaţiile futures la grâu la Bursa de cereale de la Chicago s-au majorat cu peste 7%. Cele două state sunt responsabile pentru 29% din exporturile mondiale de grâu.
În acest moment, prețurile mondiale la alimente sunt la cel mai ridicat nivel de după 2011. Traderii americani estimează că tensiunile ruso-ucrainene ar putea conduce la extinderea cotei lor pe piața exporturilor, relatează B1Tv.
Scumpirea pâinii e iminentă dacă se mențin prețurile majorate la grâu
Conform Bursei de cereale de la Chicago, un bushel de grâu (echivalentul a 27,2 kilograme) era cotat la aproape opt dolari, în apropiere de maximumul ultimului deceniu, 8,50 dolari, atins anul trecut.
În contextul avansării Rusiei în Ucraina, afectarea exporturilor rusești ar reprezenta cel mai grav scenariu, întrucât piețele mondiale ar fi lipsite de livrările celor două state.
„Este vorba de o cantitate uriaşă şi asta înseamnă că preţurile ar putea să se dubleze lejer”, spune Carlos Mera, director de cercetare la Rabobank.
Un conflict minor ar putea conduce la majorarea prețurilor la grâu cu până la 20%
Analiștii economici apreciază că un conflict limitat ar putea conduce la majorarea prețurilor la grâu cu 10% până la 20%. În acest context, țările care se bazează pe grâu ar fi afectate.
Alţi mari cultivatori de grâu, precum Franţa sau Australia, ar putea şi ei interveni dacă livrările din Rusia sau Ucraina vor dispărea.
Rusia și Ucraina exportă împreună, în total, aproximativ 60 de milioane de tone de grâu, adică aproape 30% din întreaga cantitate de grâu comercializată la nivel global.