Sfârșitul valului cinci și sfârșitul pandemiei sunt așteptate până la finalul lunii martie, afirmă medicul Radu Țincu. Este însă prematur să se afirme de acum înainte când va fi sfârșitul epidemiei, având în vedere că se remarcă o scădere a numărului de cazuri, dar nu se știe dacă această scădere se va menține și în următoarea perioadă.
„E prematur! Nu putem să luăm în calcul o cifră. Ar trebui să vedem un trend care să se mențină o perioadă de câteva zile pentru a putea concluziona că ne aflăm în faza descendentă a numărului de îmbolnăviri. De asemenea, ne așteptam ca la jumătatea lunii februarie să scadă numărul de cazuri și sperăm ca acest val 5 să se încheie undeva la sfârșit de februarie, început de martie și să intrăm într-o oarecare normalitate după această perioadă de timp.
Există un număr mai mic de decese, ceea ce arată că varianta Omicron este mai blândă decât Delta, dar că există și persoane care pot fi destabilizate prin bolile cronice de care suferă dacă se îmbolnăvesc de Omicron.
Ne așteptăm să fie mai puține cazuri grave pentru că varianta Omicron este dominantă. Pentru a avea această imagine trebuie să avem aceste date, dacă toți pacienții de la ATI au au nu varianta Omicron și date despre statusul lor vaccinal”, a declarat medicul Radu Țincu, specialist în terapie intensivă, citat de B1TV.
Autoritățile au anunțat că la 9 februarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 27.346 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 176 decese, dintre care 5 anterioare intervalului de referință.
Sfârșitul valului cinci este așteptat în curând. Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat că am putea scăpa de majoritatea restricțiilor până la finele lunii martie, dat fiind că Omicron e foarte contagioasă, dar, în general, nu provoacă forme de boală la fel de severe precum tulpina Delta.
„Sunt un om echilibrat şi chiar dacă îmi place să fiu optimist îmi place să nu fiu hazardat în opinii. Opinia mea este că până la sfârșitul lui martie am putea să scăpăm de marea majoritate a restricțiilor, dacă intrăm pe un trend descrescător şi dacă situaţia asistenței medicale spitalicești nu mai pune niciun fel de probleme.
Dacă se dovedeşte şi în România așa cum s-a dovedit şi în alte ţări că tulpina Omicron produce infecții ușoare, banale la marea majoritate a oamenilor, sigur că restricţiile vor fi ridicare”, a susținut Rafila.