Odesa nu mai este vizată pentru moment de asaltul rușilor, care s-au concentrat în alte regiuni. Unii analiști militari pun asta pe seama lipsurilor în aprovizionarea trupelor.
Serghei Bratciuk, reprezentant al Cartierului General Operațional al Administrației Militare Regionale Odesa, a declarat, joi, că forțele rusești și-au retras navele din regiunea Odesa către porturile din Crimeea, peninsulă ocupată ilegal de Rusia în 2014.
„Escadrele de la Marea Neagră ale Flotei Federației Ruse s-au mutat acum în Capul Tarkhankut și Lacul Donuzlav din estul Crimeii și nu intenționează deocamdată să debarce forțe de asalt amfibie pe coasta noastră, știind cum se va termina acest lucru pentru ei”, a declarat Serghei Bratciuk, potrivit Pravda Ucraina, citat de agora.md și B1TV.
Odessa, cel mai important port al ucrainienilor și unde trăiește o comunitate numeroasă de etnici români, a fost vizat de un posibil atac rusesc mai multe zile la rând.
Statul Major al Armatei Ucrainene anunțase că un atac rusesc este iminent, după ce au fost detectate patru ambarcațiuni mari de debarcare rusești și trei bărci cu motor înarmate cu rachete.
Inclusiv fostul șef CIA și general cu patru stele al armatei SUA, David Petraeus, a declarat că următoarea lovitură a rușilor ar putea fi încercarea de a ocupa Odesa și Republica Moldova.
Odesa nu mai este vizată pentru moment de asaltul rușilor iar motivul acestei decizii indică faptul că rușii au probleme grave din punct de vedere logistic, susține analistul militar Cristian Negrea, într-un comentariu pe Facebook. Potrivit acestuia, armata rusă se aștepta să lanseze asaltul și să debarce în Odessa în două-trei zile, însă rezistența ucrainienilor i-a făcut pe ruși să țină inutil navele în larg mai bine de o saptamană.
„Dar nu putea debarca pana ce trupele terestre pornite din Crimeea nu ajungeau in fata Odessei, la est. Dar acestea sunt blocate la Mikolayv, si nu reusesc sa treaca, desi au incercat ocolirea pe la nord, dar fiecare tentativa a fost respinsa. Ori, debarcarea desantului la Odessa fara sprijin terestru ar insemna sinucidere colectiva pentru acest desant, mai ales ca ucrainenii au avut timp sa pregateasca Odessa de aparare. Iar flota a luat provizii pentru cateva zile, nu s-a asteptat ca dupa mai bine de o saptamana sa fie in imposibilitatea de a debarca desantul de infanterie marina”, susține Cristian Negrea.
Analistul precizează că o altă ipoteză este încercarea rușilor de a da un asalt final asupra Mariupolului sau chiar asupra Kievului. În acest sens, rușii debarcă contingentul de infanterie marină și îl trimit terestru, în nord, ca și trupă de întărire, fie spre Mariupol, fie spre Zaporoje, fie spre Mikolay.