Două avioane franceze de cercetare patrulează în zona Mării Negre
Două avioane franceze de cercetare patrulează în zona Mării Negre

Două avioane franceze de cercetare patrulează în zona Mării Negre, pentru a evalua amenințările Rusiei. Sunt două aeronave franceze de cercetare electronică ROEM (renseignement d’origine électromagnétique) Transall C-160G „Gabriel” în prezent în regiunea Mării Negre iar Franţa a trimis şi o aeronavă de patrulare maritimă Atlantique 2 în zona maritimă economică exclusivă a României.

Deși este planificată retragerea lor din serviciu până la sfârșitul acestui an, cele două Transall C-160G „Gabriel”, specializate în colectarea semnalelor de informații de origine [ROEM] sunt în prezent foarte active. Într-adevăr, conform datelor furnizate de site-urile de monitorizare a traficului aerian, aceste dispozitive sunt reperate în mod regulat în regiunea Mării Negre, așa cum a fost din nou cazul pe 30 aprilie, scrie opex360, citat de B1TV.

O aeronavă de patrulare maritimă a Marinei Franceze Atlantique 2 se îndreaptă acum în zona economică exclusivă a României, unde Franța a dislocat peste 500 de militari în titlul misiunii Eagle, lansat sub egida NATO ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia.

Pe 17 martie, un Atlantique 2 [standard 5] aparținând Flottille 23F a fost desfășurat la baza La Sude [Grecia], mai întâi în sprijinul direct al grupului de luptă al transportorului format în jurul portavionului Charles de Gaulle, apoi pentru misiuni de supraveghere maritimă în Mediterana [unde, de altfel, marina rusă este foarte prezentă].

Ca să ne amintim, Atlantique 2 Standard 6 are capacități sporite, în special datorită radarului său cu antenă activă Searchmaster, furnizat de Thales, a unui subsistem digital de procesare acustică de ultimă generație [STAN], a unei bile optronice L3Harris MX20 și a unei noi versiuni de software-ul de misiune LOTI [Operational Information Processing Software]. În plus, este echipat și cu un sistem de detectare a emisiilor radar ARAR 13, care îi oferă capacitatea de a intercepta și identifica emisii foarte scurte la distanțe mari.

După cum relatează Air&Cosmos, dacă aceste zboruri vor fi din Creta pentru moment, este planificată redistribuirea acestui Atlantic 2 la Constanța. Acest lucru ar permite să se aloce mai mult timp în zona care urmează să fie monitorizată.

De când a preluat controlul Insulei Șerpilor, Marina Rusă a fost la mai puțin de treizeci de mile marine de România. De aici și interesul misiunilor care urmează să fie îndeplinite de Atlantic 2 din 23F.

Avioanele-spion și dronele NATO care survolează România

Kievul primește în timp real informații despre mișcările rușilor pe mare prin intermediul avioanelor de supraveghere ale NATO care survolează zilnic România. Este vorba despre informații de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance), reprezentând, printre altele, interceptări de comunicații sau imagini din satelit.

Aeronavele de supraveghere survolează spațiul de deasupra României, Poloniei, în apropiere cu granițelor cu Ucraina, dar și peste Marea Neagră, în apele teritoriale românești sau în zona neutră. Informațiile sunt culese de aparate Boeing E-3 Sentry, aparate de tip comandă şi control E-8C Joint Surveillance Target Attack Radar System, aparate de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon sau drone de tip MQ-9 Reaper și Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *