Membrii G7 reuniți duminică s-au angajat să interzică sau să elimine treptat importurile de petrol rusesc, iar SUA a anunțat sancțiuni împotriva oficialilor executivi de la Gazprombank și a altor afaceri.

Toate aceste măsuri în contextul războiului din Ucraina decise în urma reuniunii statelor membre din Grupul celor Șapte sunt parte din măsurile menite să pedepsească Moscova pentru războiul declanșat împotriva Ucrainei.

Inițiativa reprezintă cea mai recentă încercare a Occidentului de a pune presiune pe președintele rus Vladimir Putin pentru invazia rusă în Ucraina și a consecințelor pe care le-a generat agresiunea militară.

La videconferința președintelui american Joe Biden și a celorlalți lideri din G7 a participat și liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar discuția a vizat ultimele evoluții ale războiului, sprijinul pentru Kiev și o serie de măsuri suplimentare împotriva Moscovei, inclusiv în ceea ce privește sectorul energetic transmite Reuters, citat de B1TV.

Ne angajăm să eliminăm treptat dependența noastră de energia rusească, inclusiv prin eliminarea treptată sau interzicerea importului de petrol rusesc. Ne vom asigura că facem acest lucru în timp util și într-o manieră ordonată. Vom lucra împreună și cu partenerii noștri pentru a asigura o aprovizionare energetică globală stabilă și sustenabilă și prețuri accesibile pentru consumatori”, se arată în declarația liderilor din G7.

Washingtonul a anunțat sancțiuni împotriva a trei posturi ruse de televiziune și le-a interzis americanilor să mai ofere servicii de contabilitate și consultanță pentru ruși. Totodată, autoritățile americane au introdus 2.600 de restricții de viză care vizează oficiali ruși și belaruși.

Măsurile împotriva Gazprombank sunt o premieră, fiind vorba despre primele sancțiuni care se referă la giganticul exportator de gaz rusesc, în condițiile în care SUA și aliații săi până acum evitaseră să întreprindă demersuri care ar putea să perturbe aprovizionarea cu gaz în Europa, principalul client al Federației Ruse.

Acesta nu este un blocaj deplin. Nu înghețăm activele Gazprombank și nu interzicem orice tranzacție cu Gazprombank”, a precizat un oficial al administrației americane, care a explicat că este vorba despre un semnal pentru a arăta că Gazprombank nu este de neatins.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *