MApN a deschis licitația pentru achiziționarea rațiilor individuale de luptă. Acordul cadru presupune furnizarea a minim 51.528 bucăți și maxim 266.337 bucăți. La momentul actual, România are 70.000 de militari, din aceștia doar 60.000 sunt în rezervă.
Ce conțin rațiile militare
Alimentele din care este compusă rația individuală de luptă trebuie să asigure hrana adecvată unei persoane pentru un interval de 24 ore, cu un aport caloric de 5010 +/- 20 calorii. Produsele alimentare vor fi grupate pe trei mese principale astfel încât să poată asigura un aport caloric repartizat după cum urmează:
-Micul dejun: minim 25% – maxim 35% din aportul caloric al rației.
-Prânzul: minim 40% – maxim 50% din aportul caloric al rației.
-Cina: minim 20% – maxim 30% din aportul caloric al rației.
O masă va fi compusă din: un fel principal de tipul MRE (Meal ready to eat), biscuiți (crackers) sau pâine, băuturi reci sau calde, gustări, dulciuri. Rația individuală de luptă conține trei pachete cu materiale pentru servirea hranei și colectarea deșeurilor, cu următoarea componență: lingură de unică folosință, pahar de unică folosință cu un volum de 200 ml, servețele uscate, șervețele umede, scobitori, sac menajer de 10 litri destinat evacuării deșeurilor menajere, sare iodată, piper, gumă de mescat, drajeuri.
200 de lei pentru un militar și 11 lei pentru un bolnav!
Bugetul zilnic pentru hrana unui soldat este de aproximativ 200 lei. În același timp, bugetul alocat unui bolnav din spitalele de stat este de doar 11 lei, urmând a fi majorat în luna iulie la 22 lei. Bugetul alocat pentru un soldat este de 18 ori mai mare decât cel al unui bolnav. În ziua în care MApN a decis să le ofere militarilor hrană în valoare de 200 de lei pe zi, Președintele României, Klaus Iohannis a semnat legea potrivit căreia cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice va fi de 22 lei/zi de spitalizare.
Valoarea minimă a acordului cadru este de 11,8 milioane de lei, fără TVA, adică 2,3 milioane de euro, plus TVA. Valoarea maximă a acordului cadru este de maxim 66,3 milioane de lei, fără TVA, adică 13,4 milioane de euro, plus TVA. Durata acordului cadru este de 24 luni. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 10 iunie 2022.