Premierul Viktor Orban a decretat stare de urgență în Ungaria, pe fondul războiului din Ucraina, și a anunțat miercuri motivele: protejarea cetățenilor Ungariei de efectele crizei economice.
După amendarea Constituției de către parlamentul Ungariei, Guvernul a decretat miercuri starea de urgență în Ungaria. Este însă o prelungire a stării de urgență introdusă pe motive sanitare în 2020, care acum are alte motive, pur economice, spune Viktor Orban.
Premierul ungur a invocat „situația de război” din Ucraina, care produce efecte economice dezastruoase. Guvernul, a spus el, are nevoie de cadrul legal pentru a reacționa mai rapid în acest context.
„Am văzut că războiul și sancțiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică și creșteri drastice de prețuri. Lumea este în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să rămână în afara acestui război și trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor”, a spus Orban, potrivit Digi24.
Starea de urgență, similară celei introduse în timpul pandemiei, va permite guvernului să reacționeze rapid și să folosească „toate metodele de care dispune” pentru a proteja Ungaria.
Argumentele invocate de premierul Viktor Orban pentru starea de urgență
Actuala stare de urgență, care îi permite lui Orban să suspende unele legi și să promoveze măsuri de urgență prin decret, urma să expire la sfârșitul lunii mai. Aceasta fusese introdusă în primăvara anului 2020, la începutul pandemiei de coronavirus.
Orban și partidul său Fidesz au fost realeși în aprilie, în ciuda pozițiilor sale istorice pro-Kremlin și a relației strânse cu Putin. Relația lui Orban cu Kievul s-a deteriorat de-a lungul anilor. El a împiedicat încercările de a stabili relații mai strânse cu NATO și a intrat în conflict cu guvernele succesive de la Kiev.