Zvonurile privind problemele de sănătate ale lui Vladimir Putin par să fie confirmate de serviciile secrete americane. Un nou raport, înaintat la sfârșitul lunii mai președintelui american Joe Biden, arată că liderul de la Kremlin ar fi fost supus, în aprilie, unui tratament pentru cancer avansat, au declarat, pentru Newsweek, trei lideri ai serviciilor de informații americane care au citit documentele.
Raportul confirmă, de asemenea, că a fost plănuită o tentativă de asasinat asupra lui Putin în martie, spun oficialii. CIA și serviciile de informații străine au aflat detalii consistente despre discordie la vârful ministerelor responsabile de securitatea națională, precum și dorința diplomaților ruși de a dezerta în vest.
Oficialii de rang înalt, care reprezintă trei agenții separate de informații, sunt îngrijorați de faptul că Putin este din ce în ce mai paranoic în privința controlului asupra puterii, ceea ce face imprevizibilă evoluția situației din Ucraina. În același timp însă, spun ei, această preocupare face perspectivele unui război nuclear mai puțin probabile.
„Controlul lui Putin este puternic, dar nu mai este absolut”, spune unul dintre ofițerii superiori de informații cu acces direct la rapoarte.
„Frământările din interiorul Kremlinului nu au fost niciodată mai intense în timpul domniei sale, toată lumea simte că sfârșitul este aproape”. Toți cei trei oficiali avertizează că izolarea liderului rus face mai dificilă sarcina serviciilor de informații americane de a evalua cu precizie situația în care se află președintele rus. „O sursă care furniza cele mai bune informații era contactul cu străinii. A secat în mare parte, ca urmare a războiului din Ucraina”, spune un oficial.
„Putin a avut puține întâlniri cu lideri străin. Izolarea lui a crescut astfel nivelul de speculații”.
Cum au arătat aparițiile publice ale lui Putin
Una dintre ultimele întâlniri cu un lider străin a fost cea cu președintele francez Emmanuel Macron de pe 7 februarie, cu doar două săptămâni înainte de invazia Ucrainei, care a fost marcată de alegerea Kremlinului de a-i plasa pe cei doi lideri la capătul unei mese foarte lungi. Pentru comunitatea de informații, masa lungă și comportamentul lui Putin cu Macron au devenit motive suficiente pentru a măsura declinul președintelui rus.
„Nu a fost nicio strângere de mână, nici o îmbrățișare”, punctează una din sursele Newsweek, menționând că serviciile de informații franceze au făcut multe observații după întâlnire și călătoria la Moscova, dar a refuzat să detalieze. Apoi a urmat întâlnirea lui Putin din 21 aprilie cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, de data aceasta la o masă mică. Mulți s-au concentrat asupra lui Șoigu, care a fost absent mult timp de pe scena publică. Dar Putin a fost cel care lipsea în mare parte a lunii și era departe de a fi o imagine a sănătății, fiind vizibil modul în care strângea masa cu mâna dreaptă.