O operațiune specială pe modelul rusesc ar putea fi pornită de China în Taiwan. Există temeri în acest sens, după ce președintele Xi Jinping ar pune bazele legale pentru un rol extins al armatei chineze, la câteva săptămâni după ce Beijingul a semnat un pact de securitate cu Insulele Solomon.
Fără a da prea multe detalii, guvernul lui Xi Jinping a anunțat că a semnat un set de linii directoare care permit desfășurarea de „operațiuni armate speciale” – ce nu reprezintă războaie- exact modelul de propagandă rusească.
Poziția guvernului chinez este că acestea pun bazele legale ca armata chineză să „apere suveranitatea națională a Chinei, securitatea și interesele de dezvoltare ale țării”, arată un articol în Global Times, publicație a Partidului Comunist chinez, relatează B1TV.ro.
„Trupele chineze pot preveni astfel efectele instabilității regionale asupra Chinei, pot asigura rute vitale de transport pentru produse strategice precum petrolul și pot proteja investițiile, proiectele și personalul chinez de peste mări”, se arată în articolul Global Times.
De asemenea, decretele prevăd intervenția armatei chineze în operațiuni de salvare, de menținere a păcii sau în caz de dezastru.
Decizia președintelui chinez Xi Jinping de a legaliza practic „intervențiile militare non-război” a ridicat ceva sprâncene, căci se petrece la câteva luni după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat invazia trupelor sale în Ucraina, prezentând-o nu ca pe un război, ci ca pe o „operațiune militară specială”.
Evident, situația a atras atenția în Taiwan, insulă democrată autoguvernată, dar despre care China susține că-i aparține.
„Cred că-i o copie a retoricii lui Putin privind ”operațiunea militară specială”. Și, după tot ce s-a întâmplat în Ucraina, trimite un semnal foarte amenințător către Taiwan, Japonia și țările din Marea Chinei de Sud”, a declarat analistul taiwanez Eugene Kuo Yujen.
Wu Qiang, analist independent din Beijing, care a predat la prestigioasa universitate Tsinghua înainte să fie exclus din motive politice, vede și el o paralelă cu retorica lui Putin și pretențiile teritoriale ale acestuia asupra Ucrainei.
Beijingul caută bază legală pentru intervenția armatei sale în alte state, fără a numi asta „război”
„După cum vede Beijingul situația, viitoarea misiune de a integra Taiwanul va fi doar o continuare a războiului civil neterminat din 1949. Deci caută să definească o viitoare intervenție militară în Taiwan ca o operațiune non-război”, a spus Qiang, pentru ABC.
El vede și o legătură cu pactul de securitate recent semnat de China cu Insulele Solomon și cu eșecul ministrului chinez de Externe Wang Yi de a semna acorduri similare cu alte state din Pacificul de Sud.
„Pactul cu Insulele Solomon permite armatei chineze să intervină dacă e o situație problematică, poate o lovitură de stat sau o situație de securitate. Deci aceste decrete pun baza legală pentru intervenția Chinei”, a mai spus Wu Qiang.
Practic, aceste linii directoare par să legitimeze intervențiile forțelor armate chineze dacă interesele tot mai mari ale Beijingului în exterior sunt amenințate.
Leave a comment