Pompierii își cumpără 8 vapoare. Arafat cheltuie pentru aceasta afacere peste 38 de milioane de euro. Vapoarele sunt necesare pentru stingerea incendiilor survenite pe alte nave. Obiectivul achiziției este reprezentat de diversificarea mijloacelor tehnice de care dispun serviciile profesioniste pentru situații de urgență, în vederea acoperii a cât mai multor tipuri de risc. Achiziția are ca scop sporirea capacității de intervenție pe mare, ceea ce va conduce la creșterea numărului de vieți salvate, bunuri recuperate, precum și reducerea impactului negativ asupra mediului în situații de urgență.
La momentul actual, IGSU nu dispune de nici o navă multirol de stingere a incendiilor sau de căutare-salvare. Acest lucru făcând imposibilă intervenția în cazul situațiilor de urgență survenite în zona maritimă. Navele multirol vor fi utilizate pentru executarea misiunilor operative specifice în zona maritimă preponderent în Marea Neagră și Marea Mediterană. Existența unor nave multirol acostate în portul Constanța va permite respectarea obligațiilor internaționale asumate de România (convențiile IMO, SOLAS și SAR și convenția SAR Marea Neagră).
Ce nave urmează să intre în dotarea I.S.U
Contractul este împărțit pe 2 loturi. Lotul 1 face referire la achiziționarea nevelor multirol pentru stingerea incendiilor, iar lotul 2 face referire la achiziționarea navelor multirol de căutare și salvare.
Nava multirol de stingere a incendiilor va deservi pentru:
- Va localiza și lichida incendiile izbucnite la bordul navelor, platformelor maritime de extracție și foraj, va extrage persoanele aflate în pericol și va stinge incendiile apărute ca urmare a aprinderii produselor petroliere deversate accidental pe suprafața apei.
- Va interveni pentru a ajuta forțele care acționează pe uscat prin operațiuni executate direct asupra incendiului, sau va asigura alimentarea mașinilor de stingere a incendiilor, iluminatul zonelor afectate, pentru lichidarea incendiilor izbucnite pe chei, la danele portului, depozite și magazii, rezervoare de produse petroliere sau chimice.
- Va transfera personalul/răniții/materialele în operațiuni HELICO și/sau lansarea/recuperarea UAV
- Va monitoriza și decontamina CBRN.
- Va efectua activități de limitare a poluării pe mare.
Nava multirol de căutare și salvare va deservi pentru:
- Asistență medicală și prim ajutor calificat.
- Misiuni de evacuare medicală de urgență MEDEVAC.
- Misiuni de localizare, preluare și salvare a plutelor de salvare, a ambarcațiunilor și a navelor aflate în derivă, precum și a persoanelor naufragiate.
- Transferarea personalului/răniților/materialelor în operațiuni HELICO și/ sau lansarea/recuperarea UAV.
- Asistență și intervenții cu scafandri.
Câți bani cheltuie Arafat pentru această afacere
Valoarea totală a contractului este de 188 milioane de lei, fără TVA, adică 38 de milioane de euro, plus TVA. Valoarea totală a lotului 1 este de 104 milioane de lei, iar a lotului 2 este de 84,5 milioane de lei. Finanțarea proiectului se va realiza din Fonduri Europene prin Proiectul ”Viziune 2020” – Programul Operațional Infrastructura Mare.Durata contractului este de 14 luni.
Firmele care doresc să depună oferta trebuie să dovedească faptul că, au făcut livrări de cel puțin 50 de milioane de lei pentru produse silimilare în ultimii trei ani și, de asemenea, dacă doresc să subcontracteze părți de contract, trebuie să notifice autoritatea contractantă cu privire la firma subcontractantă și procentul care se subcontractează. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 8 august 2022.
Leave a comment