Vladimir Putin a semnat o lege care prevede pedepse grele cu închisoarea pentru instigare la acţiuni împotriva securităţii Rusiei. Potrivit noilor dispoziţii, îndemnurile publice ale unor indivizi de a acţiona în acest sens vor fi pedepsite cu sentinţe cuprinse între doi şi patru ani de închisoare. Pedeapsa poate ajunge până la cinci ani de închisoare în cazul unor îndemnuri difuzate de mass-media şi la şapte ani de închisoare dacă sunt făcute în grup organizat.
Moscova reprimă toate vocile ce se opun ofensivei sale militare în Ucraina, relatează AFP. Putin a parafat și un text ce înăspreşte restricţiile impuse indivizilor şi organizaţiilor desemnate drept „agenţi ai străinătăţii”, sintagmă utilizată pentru a-i reprima pe criticii Kremlinului.
O altă măsură prevede o pedeapsă ce poate ajunge până la 20 de ani de închisoare pentru orice cetăţean care participă la un conflict într-o ţară străină contravenind intereselor Rusiei.
Vladimir Putin a semnat de asemenea un text ce prevede amenzi şi chiar pedepse cu închisoarea ce pot ajunge la şapte ani pentru oricine deţine secrete de stat şi care se deplasează în străinătate fără autorizare prealabilă.
Aceste texte fac parte dintr-un pachet de dispoziţii adoptate în ultimele săptămâni de Parlamentul rus şi cărora le lipsea doar semnătura şefului statului pentru a putea intra în vigoare, mai scrie AFP, citată de Agerpres. De la declanşarea ofensivei militare ruse în Ucraina, pe 24 februarie, autorităţile ruse au intensificat reprimarea vocilor critice la adresa puterii, blocând mass-media independente şi reţelele sociale.
Legea prevede acum pedepse grele cu închisoarea pentru orice formă de critică ce subminează imaginea armatei ruse.
Mai mulţi ruşi, opozanţii Ilia Iaşin şi Vladimir Kara-Murza, dar şi simpli cetăţeni, au fost deja încarceraţi pentru asemenea motive, în aşteptarea procesului lor.
Săptămâna trecută, un parlamentar municipal moscovit, Aleksei Gorinov, a fost condamnat la rândul său la şapte ani de închisoare pentru că a denunţat atacul rus asupra Ucrainei.