Președintele rus, Vladimir Putin, i-a acordat, luni, cetățenia rusă lui Edward Snowden, la nouă ani după ce a dezvăluit secrete ale Agenției Naționale de Securitate (NSA).
Snowden, în vârstă de 39 de ani, a fugit din Statele Unite și a primit azil în Rusia, după ce în 2013 a divulgat informații din dosare secrete care au scos la iveală vaste operațiuni de supraveghere interne și internaționale desfășurate de NSA, agenția unde lucra, conform Reuters.
Deocamdată, nu există o reacție din partea lui Snowden, al cărui nume a apărut pe o listă cu 72 de persoane născute în străinătate cărora Putin le conferea cetățenia.
În 2020, Rusia i-a acordat lui Snowden drepturi de ședere permanentă, deschizându-i calea pentru a obține cetățenia rusă.
Autoritățile americane au încercat mai mulți ani să îl facă pe Snowden să se întoarcă în Statele Unite pentru a se confrunta cu un proces penal sub acuzația de spionaj.
Dezvăluirile facilitate de Snowden au stârnit la vremea respectivă tensiuni puternice între SUA şi aliaţii lor, iar decizia autorităţilor ruse de a-i acorda un permis de şedere provocase indignarea Washingtonului.
Ce spune Kremlinul despre Snowden
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agenţia de stat RIA Novosti că naţionalitatea rusă i-a fost acordată lui Edward Snowden la cererea sa.
Avocatul rus al acestuia, Anatoli Kucerena, a precizat la rândul său că Snowden nu este vizat de ordinul de mobilizare pentru ofensiva în Ucraina, decretat de Vladimir Putin săptămâna trecută pentru anumite categorii de ruşi.
„Nu a servit în armata rusă şi, în consecinţă, conform legislaţiei noastre actuale, nu intră în această categorie de cetăţeni care sunt acum încorporaţi”, a declarat el pentru agenţia de presă RIA Novosti.
Potrivit acestuia, partenera sam Lindsay Mills, a solicitat şi ea cetăţenia rusă, iar fiica lor o are deja, fiind născută în Rusia, conform Agerpres.
Prima reacție a SUA
Departamentul de Stat al SUA nu are cunoştinţă de vreo schimbare a statutului cetăţeniei americane a lui Edward Snowden, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, relatează Reuters.
El a mai spus că poziţia Washingtonului în legătură cu fostul subcontractor al serviciilor de informaţii americane nu s-a schimbat