Consumul de gaze s-a redus semnificativ în România în ultimele luni
Consumul de gaze s-a redus semnificativ în România în ultimele luni

Consumul de gaze s-a redus semnificativ în România în ultimele luni, atât în cazul populației, cât și al consumatorilor industriali. De frica facturilor, dar ajutați și de vremea caldă, românii au consumat cu un sfert mai puțin în ultimele două luni, raportat la perioada similară a anului trecut.

Populația și companiile autohtone și-au redus nivelul consumului de gaze cu 23% în octombrie și cu 24,7% în primele 9 zile ale lunii noiembrie.

Reducerea consumului de gaze din România este superioară celei din Europa Occidentală, care a ajuns la 22%. Motivele sunt însă aceleași: vremea neobișnuit de caldă și distrugerea cererii, mai ales a micilor companii, care nu au beneficiat de plafoane atât de darnice precum consumatorii casnici, ca urmare a exploziei prețurilor.

În octombrie 2022, potrivit datelor analizate de Profit.ro și preluate de B1TV, România a consumat 7,286 TWh, în scădere cu 2,179 TWh sau 23% față de volumul din aceeași lună a anului trecut, de 9,465 TWh. Tendința a continuat și chiar s-a accentuat în primele 9 zile ale lunii noiembrie, când consumul s-a ridicat la 2,181 TWh, cu 0,714 sau 24,7% sub cel din aceeași perioadă a anului trecut, de 2,895 TWh.

Dacă în cazul statelor din Europa Occidentală, în octombrie, cererea de gaze din partea utilizatorilor rezidențiali, a mediului de business și a micilor utilizatori industriali a scăzut cu 33%, iar cererea de gaze a marilor consumatori industriali s-a redus cu 27%, în cazul României scăderea cererii marilor consumatori conectați direct la Sistemul Național de Transport (SNT) a fost de doar 3,2%, în timp ce cea a consumatorilor conectați la rețele de distribuție a fost de 10 ori mai ridicată, de 32%.

Comisia Europeană a informat luni reprezentanţii statelor membre că nu este realizabilă introducerea unui plafon al preţului gazelor naturale ce nu afectează contractele pe termen lung sau securitatea aprovizionării, au declarat două surse diplomatice pentru Reuters.

La summitul de la finalul lunii octombrie, șefii de stat şi de guvern din UE au însărcinat Comisia Europeană să propună „un cadru de referinţă temporar în UE pentru a plafona preţul gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate”, dar şi un „coridor dinamic temporar de preţ pentru tranzacţiile cu gaze naturale”, pentru a crea o scădere a prețurilor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *