Profesorul Nouriel Roubini susține că economia mondială se va confrunta cu „mama tuturor crizelor” din cauza exploziei deficitelor și împrumuturilor.
”Băncile centrale se află atât într-o capcană a stagflației, cât și într-o capcană a datoriilor. Pe fondul unor șocuri negative ale ofertei agregate, care reduc creșterea economică și cresc inflația, sunt condamnate și dacă o fac, și dacă nu.
Ratele foarte ridicate ale datoriei complică și mai mult dilema. Creșterea ratelor dobânzilor suficient de mult pentru a zdrobi inflația provoacă nu numai un colaps economic, ci și un colaps financiar, debitorii privați și publici cu grad ridicat de îndatorare confruntându-se cu dificultăți grave”, spune profesorul Nouriel Roubini.
Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe, a explicat în exclusivitate pentru Antena 3 CNN ce înseamnă acest lucru.
”Nouriel Roubini spune foarte corect, nu neapărat pentru că ar fi un renumit profesor, ci pentru că asta este logic.
Creșterea dobânzilor de către Banca Națională duce implicit la o creștere a costurilor de finanțare în întreaga economie. Atât pentru companii cât și pentru cetățeni. De asta am spus mereu public că este o abordare despre care cred că trebuie schimbată în sensul de a descuraja eventual împrumuturile pentru nevoi personale, dar trebuie să fie încurajate împrumuturile pentru investiții, pentru ca România să poată să iasă cât mai ușor din situația economică în care se află”, a explicat Eugen Teodorovici la Antena 3 CNN.