Evoluția principalelor partide în preferințele electoratului a înregistrat suișuri și coborâșuri în 2022. Dacă PSD s-a menținut aproape constant pe poziție, variații s-au înregistrat la restul partidelor, în special a celor din opoziție.
Războiul din Ucraina a reprezentat un important catalizator care a ajutat principalele două partide aflate la putere – PSD și PNL, arată PsNews.
Totodată criza energetică și inflația au jucat un rol important în opțiunile de vot ale electoratului. Acestea au crescut în intenția de vot a electoratului față de aceeași perioadă a anului precedent. Pe de altă parte, partidele din opoziție – AUR și USR au scăzut treptat în intenția de vot a românilor.
La începutul anului 2022, un sondaj Avangarde arată că PSD se află pe prima poziție în intenția de vot a electoratului. Social-democrații erau cotați la 35%. Pe de altă parte, marea surpriză a acestui sondaj era reprezentat de AUR. Partidul lui George Simion era cotat în spatele PSD, cu 18% în intenția de vot a electoratului, deasupra liberalilor. PNL avea, potrivit sondajului doar 16%. Podiumul era completat de USR care avea doar 12%.
La începutul primăverii, un nou sondaj, realizat de data aceasta de către INSCOP Research arăta că PSD rămâne cel mai important partid din țară, fiind cotat tot cu 35% în intenția de vot a românilor. De data aceasta PNL și AUR făceau o rocadă. Partidul lui Simion cădea pe poziția a treia în preferințele electoraului cu 18,9%, în timp ce PNL trecea pe locul doi, la mică distanță, cu 19,9%. Între timp USR continua să piardă electorat. Partidul ajungea la 10,8%.
În vară lucrurile căpătau o nouă turnură în rândul opoziției. Un sondaj Avangarde, publicat în iulie, arăta că social-democrații rămân pe prima poziție, tot cu 35%. PNL urca șor în preferințele electoratului și se stabiliza pe poziția a doua cu 20%. Pe de altă parte, opoziția pierdea tot mai mult teren. AUR ajungea doar la 12%, iar USR cădea sub pragul de 10% în intenția de vot. Pe parcursul verii, PSD va continua să se mențină pe prima poziție în intenția de vot a românilor, câștigând alte 2 procente în august și ajungând la 37%, potrivit unui sondaj Avangarde. PNL se menținea pe locul 2, cu 23%. AUR și USR continuau să piardă teren ajungând la 11%, respectiv 9%.
Toamna a marcat o ușoară revenire a opoziției pe fondul crizei energetice și a inflației galopante. PSD rămânea lider, cu 31%, potrivit unui sondaj CURS din octombrie, iar PNL rămânea pe locul doi cu 22%. Între timp partidul lui George Simion reușea să recupereze ceva teren, ajungâng la 14%, pe poziția a treia. USR reușea la rându-i să urce două procente față de vară, ajungând la 11%.
Un sondaj CURS, publicat în noiembrie arăta o revenire la trendul din vară. Astfel, PSD rămânea lider în intenția de vot a românilor cu 34%, în timp ce PNL se menținea pe locul al doilea cu 24%. Opoziția pierdea însă din nou teren, pe măsură ce fenomenul creșterii prețurilor la combustibil reușea să fie stabilizat de putere. Astfel, AUR scădea 2 procente, ajungând la 12%, iar USR scădea din nou sub pragul de 10%, pierzând și el două proocente și stabilizându-se la 9%.
În fine, ultimul sondaj INSCOP, publicat la sfârșitul acestui an arăta că PSD se afla în continuare pe prima poziție cu 31,5%, urmat la mare distanță de PNL, cu 20,2%. Surpriza o reprezenta AUR, care creștea în opțiunile electoratului, apropiindu-se la aproximativ 2 procente de PNL, cu 18,1%. USR continuă să se zbată în jurul procentului de 10%, mai exact, 10,9%.