Desființarea CNSC este o propunere cel puțin controversată formulată de câțiva parlamentari PNL. Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor este principalul organism care face ordine în achizițiile publice, iar cei care îl vor desființat sunt senatorul Alexandru Nazare și alți parlamentari PNL.
Printr-o propunere legislativă depusă la Senat, PNL vrea desființarea CNSC. Iată expunerea de motive, potrivit B1TV:
-preluarea etapizată a atribuțiilor CNSC de către instanțele de judecată până la 1.01.2024 și desființarea CNSC;
-reducerea controlului ex-ante de la 10% la 5% din proceduri pentru doi ani, după care eliminarea acestui tip de control;
-digitalizarea procedurii de transmitere a contestațiilor, a dosarului achiziției și a deciziilor până la momentul desființării CNSC;
-digitalizarea integrală a controlului ex-post (n.r.: controlul efectuat de Agenția Națională pentru Achiziții Publice după atribuirea contractelor, fie din oficiu, fie în urma unor sesizări, în cazul unor -proceduri diferite de cele pentru care a fost efectuat controlul ex-ante);
-introducerea de factori de evaluare în legătură directă cu forța de muncă angajată a unui operator economic pentru a preveni situațiile în care firme decapitalizate și fără posibilități reale de execuție câștigă proiecte, dar nu le duc la bun sfârșit.
Avertismentul expertei în licitații publice Valeria Tudora
Valeria Tudora, expertă în achiziții publice, s-a arătat de părere că desființarea CNSC va prelungi procedura de soluționare a contestațiilor, mai degrabă, decât să o simplifice.
„De-a lungul timpului, s-a tot încercat să se desființeze CNSC, din varii motive. CNSC nu este o instituție perfectă. El a fost înființat în ideea de a asigura un cadru rapid de soluționare a contestațiilor, tocmai pentru ca acestea să nu intre pe circuitul instanțelor, unde procesele durează atât de mult. Nu știu dacă e momentul să se desființeze CNSC, pentru că a ajuns la un nivel de cunoștințe, de reglementări unitare, în mare parte, iar dacă se desființează, gândiți-vă că are 13 sau 14 complete de judecată formate din câte trei judecători, toți în București. Nu știu câți vor fi dispuși să plece la Satu Mare, Baia Mare. Nu cred că e o soluție foarte bună. Putem discuta despre îmbunătățirea CNSC, dar de aici până la desființare…”, a declarat Valeria Tudora, pentru Libertatea.
„Obligatoriu” se va prelungi procesul de soluționare a contestațiilor, a spus experta, răspunzând la o întrebare în acest sens.
CNSC a căpătat experiență în domeniul achizițiilor publice, în timp ce pentru instanțele de judecată, care nu au avut contact cu legislația de profil, va fi o problemă să judece spețele de acest gen, a explicat Valeria Tudora.
„99,99% din operatorii economici s-au adresat până acum CNSC, deși au dreptul și în clipa de față să se adreseze instanțelor, deci și ăsta e un semnal că și operatorii economici nemulțumiți nu au încredere în instanțe, în primul rând pentru celeritate – ei știu că, în momentul în care se adresează instanțelor, acest dosar durează foarte mult”, a adăugat ea.
Valeria Tudora consideră că este „dezamăgitor” ceea ce se întâmplă în ultima vreme în zona achizițiilor publice.
„Foarte puțină lume mai dorește să lucreze în achiziții publice, tocmai pentru că legislația se schimbă foarte des, instrucțiunile sunt contradictorii, presiunea e foarte mare pe instituțiile publice și faptul că mai există acest control ex-ante îi ajută pe cei care lucrează în achiziții publice să aibă argumente în fața șefilor când fac tot felul de documentații”, spune Valeria Tudora.
Experta spune că „e dorința oricărui partid ajuns la putere” să nu mai existe contestații la proceduri.
„O desființare a CNSC este un lucru cu bătaie lungă – pentru că, de fapt, dorim să nu mai avem contestații la proceduri. E dorința oricărui partid ajuns la putere, e o idee bună, dar contestația e și ea un barometru – arată că nu totdeauna autoritățile contractante au dreptate și nu poți să interzici dreptul unui om de a depune o contestație. Încercăm să depunem tot felul de cauțiuni, dar nu asta e soluția. Soluția e să avem proceduri transparente – or, aici suntem departe”, a mai declarat Valeria Tudora.