Insitutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare Cluj-Napoca vrea să construiască un parc fotovoltaic și eolian a cărui valoare se va ridica la 1,5 milioane de euro. Parcul eolian și fotovoltaic de testare a eficienței energetice a panourilor fotovoltaice și a instalațiilor eoliene moderne va fi construit pe Dealul Lomb, lângă clădirile Cluj Innovation Park. Pe lângă activitatea de cercetare, o parte din clădirile din Cluj Innovation Park vor fi alimentate cu această sursă de energie alternativă.
În cadrul proiectului va fi construit un parc fotovoltaic și eolian pentru crearea unui laborator de cercetare pilot pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice produse de panouri fotovoltaice și instalații eoliene moderne. Parcul fotovoltaic și eolian va avea o capacitate totală instalată de de 1000 kW. Sursa alternativă de energie va fi utilizată în vederea asigurării consumului parțial de energie electrică a clădirilor din cadrul Cluj Innovation Park, doar în scopuri necomerciale. Vor fi alimentate cu energie sistemele IT și sistemele de aer condiționat. Ulterior, rezultatele obţinute vor fi folosite pentru a configura un comportament de consum specific zonei, cu posibilitate de replicare la nivel naţional.
Cercetătorii din institut implicați în acest proiect vor monta recuperatoare de energie pentru testarea în timp real a eficienței energetice a panourilor fotovoltaice și a instalațiilor eoliene care vor funcționa pe arealul parcului. Principalele rezultate ale proiectului includ producerea de energie durabilă curată pentru un parc științific de 2,2 ha, studiul stocării energiei ecologice și regenerabile și realizarea de teste, măsurători, analize cantitative și calitative și monitorizarea rezultatelor cercetării.
Valoarea totală a investiției este de 7,3 milioane de lei, cu TVA, adică 1,5 milioane de euro. Finanțarea investiției se va realiza din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Competitivitate.
Leave a comment