Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii Naționale de Mediu, este de părere că România, ca multe țări din emisfera nordică, se confruntă cu mari probleme din cauza secetei. Potrivit activistului de mediu, la această problemă uriașă se suprapun și măsurile pe care le iau agricultorii, atunci când dau foc la câmpuri.
„Analizele NASA, făcute pe baza măsurătorilor satelitare, care includ și România, arată că, cel puțin în emisfera Nordică, a început o mega seceta”, este de părere Octavian Berceanu, fost comisar șef al Gărzii Naționale de Mediu.
Potrivit lui Berceanu, și România se confruntă cu mari probleme din cauza secetei.
„Tot imaginile satelitare spun că România, Ucraina și zona Marii Caspice vor înregistra maxime istorice ale secetei pedologice, adică lipsa apei în profunzimea solului. Pe lângă seceta, agricultură noastră este slab dezvoltată în privința sistemelor de irigații. Doar 500.000 ha de terenuri agricole sunt oarecum securizate prin irigații, restul de 7.8 milioane de hectare terenuri arabile, sunt în bătaia sorții, a vânturilor și a arșiței”, scrie Octavian Berceanu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, în anul 2022, în România, au fost incendiate peste 160.000 hectare de terenuri agricole.
„Peste 120.000 de hectare au fost incendiate în doar 60 de zile”
„Peste 120.000 de hectare au fost incendiate în doar 60 de zile, în lunile martie și aprilie. Suprafață incendiată la noi reprezintă un sfert din toată suprafață pârjolită de foc la nivel European. În timp ce în celelalte țări incendiile sunt generate de uscăciune, la noi sunt făcute de agricultori.
Este definiția prostiei să ai un teren agricol și să nu înțelegi că stratul de 5-10 mm de sol ars, de grosimea unui deget și care se transformă în cenușă împreună cu paiele de pe miriște, e fix casă tuturor bacteriilor și microorganismele care fac ca solul să fie productiv, să aibă o bonitate superioară.
Că să traduc, prin incendierea miriștilor se arde chiar partea activ organică din sol, stratul organic superficial care-i conferă statutul de «Grădina Maicii Domnului», adică un sol foarte fertil”, este de părere Octavian Berceanu.
„Este mai ieftin să dai foc decât să faci o lucrare agricolă așa cum fac toți ceilalți agricultori”
Fostul șef al Gărzii de Mediu explică apoi de se se incendiază miriștile în România.
„Pentru că așa au făcut și strămoșii noștri, pentru că s-a scumpit motorina, pentru că e mai ușor așa, pentru că așa am văzut la ceilalți săteni, pentru că pământurile arse țin otomanii la distanță…Pentru că e mai ieftin să dai foc decât să faci o lucrare agricolă așa cum fac toți ceilalți agricultori. E spiritul mioritic că dacă sari un pas, fentezi cumva, ieși mai ieftin. De fapt ieși mult mai sărac”, notează Octavian Berceanu.
Potrivirt acestuia, arderea miriștilor presupune:
- Distrugerea stratului fertil pentru care natură a muncit 500 de ani că să-l formeze.
- O producție mai mică față de anii precedenți.
- Nevoie de îngrășăminte mai mari, deci costuri mai mari.
- Incapacitatea solului de a se autoapăra împotriva secetei și a temperaturilor mari, pentru că stratul fertil și afânat dispare prin ardere și nu mai funcționează ca un strat de izolație împotriva evaporării apei.
Octavian Berceanu este de părere că în aceste cazuri de arderi trebuie să intrvină Garda Națională de Mediu, Poliția Română, prefecturile și ISU.
„În hora asta, toți pierdem pentru că cerealele românești devin mai scumpe decât celelalte, iar agricultorii se bazează încă pe ploaie și miracole (…)
România are suprafață de 238400 km pătrați, iar incendiile au afectat 0.7 % din România. Funinginea ridicată de vânt și purtată sute de km încă afectateaza.