Tema plagiatelor la politicieni nu îi preocupă mai deloc pe români, care cred că există multe alte motive de îngrijorare mult mai grave decât tezele copiate ale „doctorilor” din politică. Sociologul Marius Pieleanu consideră că interesul este deosebit de scăzut, la nivelul a 2% din populația României.
„Dacă stai în permanență cu tema plagiatelor, cum fac cei de USR… sociologic contează zero”, susține Marius Pieleanu, directorul Institutului Avangarde.
„În PNL nu sunt decât probleme de integritate și de etică. Nu știu exact definiția juridică, dar nu cred că integritatea intră sub incidență așa gravă a Codului Penal ca și corupția. Povestea cu plagiatul, care mă interesează și pe mine pentru că, totuși, cu asta mă ocup în învățământ superior de 30 de ani, mă interesează și mă enervează când văd ce se întâmplă, că suntem unii care totuși ne-am văzut de treabă în viață și la capitolul ăsta. Dar să știi că sub 2% din populația României cu drept de vot e preocupată de această chestiune, adică practic nimic. Dacă stai în permanență cu tema plagiatelor, cum cei de USR fac…sociologic contează zero.
Din păcate, USR se duce în jos – și nu e un secret asupra faptului că eu față de Cătălin Drulă sau față de domnul Barna care mi-a fost și student, am o părere foarte bună și am vorbit în permanență bine de ei – dar dacă ei o țin numai pe teme minore care nu stimulează interesul majorității populației unei țări, vor rămâne la 8-10 procente. Sigur că aceste procente le asigură liderilor intrarea în Parlament, un număr de oameni la Parlamentul European, dar cu siguranță nu vor putea fi vreodată decidenții majori asupra politicilor publice ai acestei țări pentru că nu vor ajunge la guvernare”, a declarat Marius Pieleanu la Aleph News, citat de PsNews.
USR nu mai are șanse la Parlament
Deși este în opoziție și atacă în permanență coaliția PSD-PNL-UDMR, USR scade în sondaje. Și sociologul Vladimir Ionaș (Avangarde), a precizat că, dacă va continua cu același stil de a face politică, USR va fi mai aproape de pragul de 5% pentru accederea în Parlament decât de o victorie electorală în 2024.
„USR, spre surprinderea tuturor, este un partid de opoziție care ne-a obișnuit cu un stil agresiv și care nu au reușit să crească deloc. Ba din contră, își îndepărtează parți foarte mici din electorat, dar îl îndepărtează. Este mai degrabă, chiar dacă cu o marjă foarte mică, pe un trend descendent. Scandalul din interiorul partidului, ruptura și apariția noului partid, care de altfel este sub marja de eroare, toate aceste lucruri nu au făcut decât să îndepărteze electoratul de formațiune politică.
În momentul de față, nu văd cum ar reuși în aceasta formulă USR-ul să recupereze din aceste pierderi. Dacă își menține stilul de a comunica și de a face politică, probabil că va fi un partid mai aproape de marja de a intra în Parlament decât de a câștiga alegerile.
Nu cred că nu va intra în Parlament, pentru că are o parte a electoratului dur lângă partid, dar este posibil să aibă un scor foarte mic. Depinde foarte mult de ei și de cum vă arata echipa din fruntea partidului.
Electoratul care a votat USR și care ar fi dispuși să fie din nou aproape de USR are nevoie de un cu totul alt tip de politică, nu ceea ce le oferă astăzi USR-ul și actuala conducere a partidului”, a declarat Vladimir Ionaș.