10.000 de cazuri de coronavirus pe zi este nivelul la care ar putea ajunge România în două săptămâni dacă actuala tendință de creștere se menține, a spus Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății.

Pentru a stopa creșterea, este nevoie de măsuri mai ferme ale autorităților, spune Rafila.
„Nu am avut nicio săptămână care să spunem că s-a stabilizat creşterea. Suntem pe trend ascendent. Spitalele au o capacitate limitată. Singura soluţie de a contracara ocuparea paturilor este să facem ceva să stopăm această pandemie. Trebuie luate nişte măsuri asumate de Guvern. Dacă această creştere va fi la fel, în două săptămâni vom depăşi 10.000 de cazuri şi nu vom mai avea paturi la ATI. Trebuie să iei măsura potrivită, la timpul potrivit”, a spus Alexandru Rafila, potrivit B1TV
În ceea ce privește măsurile instituite până acum de autorități în lupta cu pandemia, el a precizat că ”situaţia a fost prezentată destul de roz”.

„Măsura restricţiei circulaţiei pe timp de noapte e o limitare, dar mai mult se referă la oamenii care se mai duc la tot felul de activităţi private. Acest lockdown necesită o decizie politică. Situaţia a fost prezentată destul de roz. E bine că s-au alocat paturi suplimentare, dar creşterea aceasta trebuie limitată. Nu paturile sunt problema, ci personalul care să le deservească. Consecinţele sunt creşterea mortalităţii”, a mai spus candidatul PSD la alegerile parlamentare, potrivit B1TV.

Cazurile noi care apar aduc alte cazuri noi, tot mai multe

Nu este prima dată când Alexandru Rafila vorbește despre scenariul în care România ar putea să aibă în fiecare zi cel puțin 10.000 de noi cazuri de COVID-19.

„Cazurile noi care apar aduc alte cazuri noi, tot mai multe. Probabil, spre sfârșitul lunii decembrie, în limita altor măsuri, cred că numărul de cazuri la sfârșitul acestei luni (n.r. – decembrie) va înregistra un număr cu 5 digiți, adică vor fi cel puțin 10.000 de cazuri pe zi. Nu vreau să dau nicio cifră pentru ATI, dar, la numărul acesta de cazuri, capacitatea de la Terapie Intensivă este sigur depășită. Iar asta are consecință directă în ceea ce privește mortalitatea”, spunea Rafila în urmă cu câteva zile.

Cea mai recentă raportare, transmisă duminică de autorități, arată 5.324 de cazuri noi de COVID-19 depistate în România. Numărul de decese înregistrate într-un interval de 24 de ore este de 99. Alți 910 români sunt la Terapie Intensivă. De la izbucnirea crizei sanitare au fost confirmate 246.663 de îmbolnăviri, iar 175.975 de pacienți au fost declarați vindecați.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *