Proiectele legilor educației, care vor fi din nou modificate, sunt așteptate să devină publice în primele zile ale lui 2023. Apoi, noile prevederi legislative vor fi asumate prin hotărâre de Guvern, a declarat ministrul Ligia Deca.
„Legile educaţiei, aşa cum am mai afirmat, vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică şi integrare a feedback-ului venit, la începutul anului viitor după perioada de vacanţă şi cred că cel mai potrivit ar fi să avem o conferinţă de presă dedicată la lansarea lor în care se explică toate reformele” a afirmat ministrul Educației, Ligia Deca.
Ea a adăugat că, după ce proiectele vor fi făcute publice, vor intra şi în primă lectură în şedinţa de Guvern. „Urmează procedura de avizare interministerială şi după adoptarea în Guvern, cât mai devreme, la începutul sesiunii parlamentare viitoare le vom vedea şi în procedură de dezbatere parlamentară” a adăugat ministrul Educației, citată de PsNews.
Întrebată ce le transmite părinţilor în legătură cu intrarea în vigoare a acestui pachet de legi, ministrul a spus că nu vor exista schimbări bruşte în sistem.
„Am afirmat încă de când am preluat mandatul că una din priorităţile pe care mi-o asum este predictibilitatea în sistem. Aş dori să le transmit părinţilor că nu vor exista schimbări bruşte şi că orice modificare relevantă pentru parcursul educaţional al copiilor va fi anunţată din timp, fără a crea dezechilibre în sistem. (…) Asta înseamnă că vom avea în vedere o perioadă de tranziţie suficientă în aşa fel încât toţi cei care sunt vizaţi de reformele educaţionale să aibă timpul necesar pentru adaptare şi să aibă toate informaţiile necesare. Legile care vor fi promovate de către Guvern vor viza tocmai bunăstarea elevilor şi creşterea calităţii şi echităţii în sistem. Deci, cred că ele ar trebui să fie aşteptate cu bucurie”, a mai spus Ligia Deca.
Întrebată care au fost principale probleme pentru care acest pachet de legi nu a fost adoptat până acum, Deca a spus că a preluat mandatul de ministru al Educaţiei acum mai puţin de trei luni.
„Este absolut firesc ca, atunci când un ministru îşi asumă politic un cadru legislativ atât de amplu, să aibă timpul necesar să facă toate acele discuţii pentru ca asumarea cadrului legislativ să fie în conformitate cu cele mai bune soluţii identificate. Nu mi se pare un timp nerezonabil pentru un nou ministru. Înţeleg aşteptarea din sistem şi promit că la începutul anului viitor ea va avea ca rezultat acest nou pachet legislativ în spaţiul public. (…) Proiectul legislativ a fost asumat de către Ministerul Educaţiei şi de către domnul ministru Sorin Câmpeanu. Există, sigur, comunicarea interinstituţională, dar proiectul legislativ nu a fost asumat de mine, ca şi consilier prezidenţial, ci de către ministrul Sorin Cîmpeanu. După comentariile venite în dezbaterea publică am luat timpul necesar pentru a integra cele mai bune soluţii care au ajuns la minister, ca ministru, după sărbătorile de iarnă, la începutul anului viitor”, a mai precizat ministrul.
Ce se va întâmpla cu salariile profesorilor tineri
Legat de posibilitatea creşterii salariilor cadrelor didactice debutante, Ligia Deca a precizat că, odată cu adoptarea noii legi, vor fi alocate şi resursele bugetare necesare.
„Această solicitare a fost lansată şi în cadrul întâlnirii cu prim ministrul României. Domnul prim ministru a afirmat că sprijină creşterea salariilor cu precădere pentru debutanţii în învăţământ. De asemenea, am asumat că, odată cu adoptarea noii legi, vor fi alocate şi resursele bugetare necesare, inclusiv pentru salarizarea debutanţilor. În întâlnirea cu domnul prim ministru a fost asumată şi înfiinţarea unui grup de lucru care să se aplece asupra grilei de salarizare pentru sectorul învăţământ, care să vizeze şi creşterea salariilor debutanţilor şi refacerea grilei care vizează tot sectorul. (…) Aplicarea creşterilor salariale este în funcţie de adoptarea legilor educaţiei” a explicat ministrul.