Klaus Iohannis a avut o ședință de lucru pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență. La finalul întrevederii cu liderii coaliției președintele a declarat că PNRR este o oportunitatea pentru implementarea unor reforme majore. Planul urmează să fie adoptat de Guvern și trimis Comisiei Europene pentru aprobare.
„Am convenit astăzi, în cadrul ședinței cu liderii coaliției de guvernământ, cu prim-ministrul și cu ministrul investițiilor și proiectelor europene, Planul Național de Redresare și Reziliență care urmează să fie supus aprobării Executivului și, ulterior, transmis Comisiei Europene pentru negociere”, a declarat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a prezentat prioritățile Planului Național de Redresare: Reprezintă o șansă majoră pentru dezvoltarea României
„Cele circa 30 de miliarde de euro de care vom beneficia prin acest Plan reprezintă o șansă majoră pentru dezvoltarea României, o oportunitate care va permite economiei, dar și societății românești o rezistență sporită în cazul unor viitoare crize.Totodată, este important să înțelegem că acest plan, prescurtat PNRR, ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâția ani, reforme care vor îmbunătăți viața de zi cu zi a fiecărui român, prin dezvoltarea și modernizarea activității în sănătate, în economie, în educație și în administrație”, a spus Klaus Iohannis.
„Vom pune un accent major pe îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate, prin dezvoltarea rețelei de spitale, crearea de centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile și dotarea acestora cu aparatură, cabinete cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici. Dorim să alocăm pentru acest obiectiv 3 miliarde de euro”, spune președintele Klaus Iohannis.
„De asemenea, Planul Național de Redresare și Reziliență ne va permite să finanțăm în continuare dezvoltarea rețelei de autostrăzi în paralel cu promovarea unui transport cât mai puțin poluant. Ne propunem să alocăm pentru acest domeniu 4,5 miliarde de euro.PNRR este o oportunitate extraordinară și pentru sistemul de educație din România. Programul România Educată va beneficia de o finanțare substanțială, de circa 4 miliarde de euro”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.
Totodată, Klaus Iohannis spune că „vom avea astfel școli sigure, curate, cu dotări moderne și laboratoare, dar vom investi și într-o rețea de școli verzi, eficiente energetic și adaptate provocărilor climatice”.