Relația comercială dintre România și Statele Unite prezintă un deficit semnificativ în favoarea țării noastre, de peste 770 de milioane de euro, arată datele Institutului Național de Statistică.
România exportă către SUA produse și servicii în valoare de peste 2 miliarde de euro, în timp ce importurile din America se ridică la aproximativ 1,3 miliarde de euro, conform Hotnews.
Pentru anul 2024, exporturile românești către SUA sunt estimate la 0,7% din PIB, reprezentând aproximativ 2,4 miliarde de euro. Impactul tarifelor impuse de administrația Trump va depinde atât de nivelul taxelor, cât și de sensibilitatea produselor românești la aceste creșteri.
„Consecințele se vor simți imediat. Milioane de cetățeni se vor confrunta cu facturi mai mari la alimente, medicamentele vor costa mai mult, precum și transportul, inflația va crește, iar acest lucru îi afectează în special pe cei mai vulnerabili cetățeni. Toate afacerile, mari și mici, vor avea de suferit din prima zi”, a avertizat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
Efecte indirecte prin dependența de Germania
România va fi afectată și indirect, prin relația economică strânsă cu Germania, principalul său partener comercial european. Potrivit Guvernatorului Băncii Centrale a Germaniei, tarifele impuse de Trump vor costa economia germană aproximativ 1,4 puncte procentuale din creșterea economică, ceea ce va reduce inevitabil cererea pentru produsele românești.
Principalele exporturi vulnerabile
Cele mai importante exporturi românești în SUA sunt concentrate în industria electrică – în special „Tablouri, panouri, console, pupitre, alte suporturi pentru comanda/distribuirea electricității” (peste 216 milioane de euro anual) și motoare și generatoare electrice (aproape 65 milioane de euro).
Prezența investițională americană în România
SUA reprezintă al cincilea cel mai mare investitor străin în România, cu o pondere de 7,8% din totalul investițiilor străine directe (ISD), conform unui studiu al AmCham România.
Investițiile americane sunt concentrate geografic în câteva județe care produc o mare parte din veniturile anuale realizate de companiile americane: Dolj (Ford Motor), Brașov (Autoliv) și Buzău (Bunge), precum și în București și Ilfov.
În prezent, aproximativ 900 de companii controlate de SUA activează în România, plasând țara noastră în topul regional, fiind depășită doar de Ungaria (1.280) și Cehia (1.020), dar devansând Polonia (710), Bulgaria (460) și Slovacia (270).
Sectoarele economice de interes
Companiile americane sunt prezente în România în special în industriile tradiționale precum producția (Ford, Autoliv, Philip Morris), bunuri de larg consum (Coca-Cola, Pepsico, P&G), dar și în sectoare inovatoare precum IT&C (IBM, Amazon, Microsoft).
Industria prelucrătoare reprezintă segmentul dominant pentru investițiile americane, generând aproape 60% din cifra de afaceri a tuturor companiilor de origine americană din România.
Prezență românească în SUA
Investițiile românești în SUA sunt de aproximativ 100 de ori mai mici decât cele americane în România. Majoritatea acestor companii operează în industria IT&C, UiPath fiind exemplul cel mai cunoscut. Cele cinci țări de referință din Europa Centrală și de Est (România, Bulgaria, Cehia, Ungaria și Polonia) reprezintă împreună mai puțin de 1% din totalul ISD care intră în SUA.