Institutul Național al Patrimoniului restaurează Casa Parohială a Bisericii Reformate Roșia Montană, un important monument istoric aflat în pragul prăbușirii, nefiind utilizat de mai bine de 20 de ani. Monumentul va fi restaurat și pus în valoare printr-o investiție de 9,1 milioane de lei.

Casa Parohială a Bisericii Reformate a fost construită la jumătatea secolului al XIX-lea, ca oficiu parohial și locuință, cu spații comerciale la parter, spre stradă. În perioada postbelică a funcționat ca farmacie și locuință de serviciu pentru farmaciști. După 1990, spațiul comercial a mai fost folosit ca magazin general și magazin alimentar. Din anii 2000 construcția nu a mai fost utilizată, degradându-se constant până la stadiul de ruină actual. Proiectul de restaurare prevede readucerea clădirii la stadiul de funcţionabilitate, prin utilizarea aceloraşi tipuri de materiale cu care a fost construită intiţial. Pe lângă lucrările de construcţie şi de refacere a zidurilor şi a acoperişului, va fi înlocuită reţeaua electrică şi se va realiza şi un sitem de încălzire.

În urma procesului de restaurare, monumentul va avea funcțiunea de centru parohial. La nivelul parterului, vor fi realizate spații destinate prezentării istoriei comunității reformate de la Roșia Montană și spații pentru desfățurarea activităților publice. La nivelul etajului și al podului mansardat vor fi amenjate spații de cazare destinate participanților de la activitățile organizate de Centrul Parohial Reformat. Spațiile de la parter vor putea fi utilizate și pentru activitățile conexe activităților de cazare, deservind ca bucătărie și sală de mese. În cadrul curții se vor putea desfășura activități în aer liber precum: dezbateri, tabere, ateliere, mici evenimente culturale.

În trecut, la Washington a avut loc un proces de arbitraj comercial intentat României de compania administrată de Gabriel Resources în legătură cu proiectul minier „Roșia Montană”. Compania a reclamat România la ICSID pe motiv de încălcare a tratatelor bilaterale de protejare a investițiilor și a solicitat despăgubiri de aproape 4,8 miliarde dolari ca urmare a blocării proiectului.

Valoarea totală a investiției este de 9,1 milioane de lei, cu TVA, adică 1,8 milioane de euro. Finanțarea se va realiza din bugetul Institutului Național al Patrimoniului. Termenul limită pentru depunerea ofertelor de participare este 20 octombrie 2022.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *