Executivul austriac menține votul negativ privind aderarea României la Spațiul Schengen, susținând că aceasta este o problemă de securitate și nu de politică de partid. Cu opoziția din partea Austriei persistând, România se confruntă cu două scenarii posibile pentru aderarea sa la Schengen.
Primul scenariu presupune o schimbare de atitudine din partea cancelarului Nehammer în 2024. Cu toate acestea, această ipoteză este mai puțin plauzibilă, deoarece Nehammer a fost inflexibil până acum și a rămas ferm la decizia sa de a bloca aderarea României și Bulgariei la Schengen. Opunerea Austriei este legată de politicile anti-imigranți, iar cancelarul și partidul său, ÖVP, se bazează pe un discurs populist în această privință, se arată într-o analiză PsNews.
Al doilea scenariu depinde de deznodământul viitoarelor alegeri din Austria. Alegerile legislative urmează să fie strânse, iar Verzii, partenerii de coaliție ai OVP, ar putea să nu mai sprijine guvernul lui Nehammer. O schimbare de guvern în 2024 ar putea deschide oportunitatea pentru România să continue negocierile de aderare la Schengen, având în vedere că opoziția vehementă a lui Nehammer a făcut dialogul dificil până acum.
În concluzie, aderarea României la Spațiul Schengen rămâne un subiect sensibil, iar viitorul său în acest sens depinde de evoluțiile politice din Austria. Cu un nou guvern la conducere, România poate avea o nouă șansă de a continua negocierile și a spera să intre în Schengen, arată sursa citată.