Adrian Cioroianu, fostul șef al diplomației române, despre Netanyahu
Adrian Cioroianu, fostul șef al diplomației române, despre Netanyahu

Adrian Cioroianu, fostul șef al diplomației române, a declarat luni că responsabilitatea politică pentru modul în care apărarea israeliană nu a reușit să preîntâmpine atacurile teroriste din Israel ține de premierul Benjamin Netanyahu.

Cioroianu a subliniat că, într-o democrație, conducătorii politici au atât puterea, cât și responsabilitatea pentru siguranța cetățenilor lor, fapt cu atât mai important în contextul Israelului, care a fost fondat pentru a garanta securitatea populației după drama Holocaustului din Al Doilea Război Mondial. Recentul conflict din zonă a stârnit întrebări privind eficacitatea serviciilor secrete, a pregătirii militare și a barierei considerate anterior ca fiind de neînvins între Israel și Gaza, celebrul Iron Dome. În acest context, responsabilitatea politică pentru această situație revine premierului Netanyahu, a explicat Cioroianu.

Responsabilitatea politică pentru maniera în care a fost prinsă pe picior greșit apărarea israeliană se presupune că se va deconta politic, mai ales într-o democrație în care cel care conduce are și puterea, dar are și responsabilitatea securității concetățenilor săi, cu atât mai mult în Israel, unde acest stat a fost creat efectiv (…) pentru a asigura securitate cetățenilor săi după drama Holocaustului din Al Doilea Război Mondial, or ce s-a întâmplat acum a pus sub semnul întrebării pregătirea serviciilor secrete, pregătirea armatei și, mă rog, inclusiv zidul acesta care era considerat ca fiind inexpugnabil, dintre Israel și Gaza, deci n-a fost deloc de netrecut (…). Responsabilitatea politică rămâne pentru premierul Netanyahu” a spus Adrian Cioroianu, într-o emisiune B1TV.

Fostul ministru a subliniat, de asemenea, că viața politică în Israel este extrem de dură, cu o dezbatere politică și o luptă acerbă care sunt parte integrantă a țesutului societății israeliene. Este posibil să asistăm la o serie de controverse politice și la o decontare ulterioară a situației în perioada post-conflict, deoarece Israel se pregătește pentru viitoarele acțiuni, indiferent de forma în care acestea vor avea loc. Israelul, o democrație, nu are subiecte tabu, inclusiv responsabilitatea liderilor în ceea ce privește securitatea națională, a concluzionat Cioroianu.

Acum sigur că există acest clișeu al evreilor în genere, evreii din toată lumea sunt considerați a fi mână în mână unii cu alții – în realitate, cei care cunosc viața politică din Israel știu că ea este foarte, foarte dură. Dezbaterea politică, lupta politică din Israel sunt foarte dure. Ce vedem acum nu sunt decât vârful aisbergului dintr-o luptă care va urma, pentru că bănuiesc că decontarea va începe imediat după ce acest conflict, într-o formă sau alta, va căpăta un deznodământ”, a continuat fostul ministru.

(…)

Deocamdată Israel este în pregătirea unei campanii, când va avea loc, cum va avea loc vom vedea, și este surprinzător că aceste lupte politice ies la suprafață, dar în același timp, spuneam, e normal, Israelul este o democrație și într-o demorație nu există subiect tabu, inclusiv responsabilitatea liderilor în ceea ce privește securitatea țării”, a mai spus fostul ministru de externe.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *