Analistul economic Adrian Negrescu critică taxarea redusă a produselor de tutun încălzit în România, sugerând că este o scăpare legislativă și că statul ar putea încasa venituri suplimentare de până la 1 miliard de lei. Într-un interviu acordat la Știrile B1 TV, Negrescu afirmă că taxele pentru produsele de tutun încălzit sunt de trei ori mai mici decât în Franța, Portugalia sau Spania.
Potrivit analistului, există aproximativ 5 milioane de adulți fumători în România, ceea ce ar putea genera venituri semnificative pentru stat prin intermediul taxelor. În prezent, aproximativ 75% din prețul țigărilor obișnuite reprezintă taxe, în timp ce produsele de tutun încălzit, țigările electronice și alte produse de vaping beneficiază de o taxare mult mai redusă, transmite B1TV.
Negrescu subliniază că aceste produse sunt promovate în mod eronat ca fiind sănătoase, deși cauzele și efectele nocive ale tutunului rămân similare. El consideră că există o scăpare legislativă în acest sens și că taxarea redusă a acestor produse în România este nejustificată. Comparativ cu alte țări, România se află pe locul 16 din 22 în ceea ce privește nivelul taxelor percepute companiilor pentru produsele de tutun încălzit. Franța, Spania și Portugalia aplică taxe de trei ori mai mari.
Negrescu estimează că statul român ar putea încasa aproximativ 1 miliard de lei din această sursă, ceea ce ar putea contribui la finanțarea unor proiecte importante în domenii precum Educația. Cu încasări în valoare de aproximativ 3,4 miliarde de euro provenind din piața țigărilor tradiționale, taxarea corespunzătoare a produselor de tutun încălzit ar putea genera venituri semnificative și ar putea tempera consumul acestor produse în România.
„Să nu uităm, piața țigărilor tradiționale e undeva la nivel de 3,4 miliarde de euro, asta înseamnă încasările statului, deci ar putea veni la bugetul de stat cel puțin 1 miliard, estimez eu din ce am văzut în mass-media, 1 miliard de lei care să asigure, practic, această necesară sursă de finanțare pentru alte proiecte importante pentru statul român, cum este, de pildă, și zona asta de Educație”, a spus analistul.