Frustrarea aliaților NATO față de Ungaria a atins un punct critic, pe măsură ce premierul Viktor Orbán și guvernul său continuă să mențină relații strânse cu Rusia, relatează Politico. Tensiunile au crescut miercuri, când Ungaria a refuzat să participe la o întâlnire a ambasadorilor și consilierilor militari din NATO, desfășurată chiar la Budapesta.
Ambasadorul american la Budapesta, David Pressman, a subliniat că necesitatea unei discuții despre politica de „neutralitate” a Ungariei în cadrul NATO este, în sine, o reflectare a situației tensionate: „Faptul că o discuție despre politica de neutralitate a unui aliat a fost necesară vorbește de la sine”, a declarat acesta.
În paralel, ministrul de externe ungar, Péter Szijjártó, a ales să participe joi la o conferință de securitate în Belarus, unde va vorbi alături de oficiali ruși și sirieni, o altă decizie controversată. Deși Ungaria face parte din NATO de 25 de ani, Orbán a promovat recent conceptul de „neutralitate economică” și menținerea unor relații echilibrate atât cu Vestul, cât și cu Estul, o poziție care tensionează alianța cu NATO și UE, în special în contextul războiului din Ucraina.
Ungaria a blocat, de asemenea, demersurile UE pentru finanțarea Ucrainei și a îngreunat accesul la fondurile provenite din activele rusești înghețate, provocând îngrijorări privind siguranța informațiilor și solidaritatea euro-atlantică. Camille Grand, fost secretar general adjunct al NATO, a avertizat că, dacă Ungaria își va manifesta mai departe simpatiile pro-ruse, securitatea schimbului de informații ar putea deveni problematică.
În plus, Viktor Orbán a întărit recent legăturile cu noul premier slovac, Robert Fico, și a sprijinit guvernul pro-rus din Georgia. Criticile nu au întârziat să apară, premierul suedez Ulf Kristersson declarând că „Orbán poate vorbi pentru Rusia, dar nu și pentru restul Europei”.