Patronatele din industria ospitalității trag un semnal de alarmă ferm, avertizând că orice creștere a cotei de TVA, chiar și cu un singur procent, ar duce la falimentul unui număr considerabil de afaceri mici și mijlocii din sector.
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) respinge categoric propunerea vehiculată de creștere a TVA-ului pentru HoReCa de la 9% la 15%.
„Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România trage un semnal de alarmă în urma zvonurilor cu privire la creşterea TVA pentru HoReCa de la 9% la 15%: orice creştere, chiar şi de 1%, va închide foarte multe business-uri de dimensiuni mici şi medii şi va îngreuna activitatea tuturor celor care vor rămâne în picioare, fiind nevoiţi să elimine investiţiile pentru dezvoltare, să reducă din cheltuielile cu personalul şi, în cel mai rău caz, să crească preţul final”, se menționează într-un comunicat, conform Agerpres.
„Lovitură devastatoare” și impact dublu
Corina Martin, președinta Asociației patronale Resto Constanța și secretar general al FPIOR, a avertizat că o majorare a TVA-ului va reprezenta o „lovitură devastatoare” pentru sector. Această măsură ar fi dublată de impactul negativ al eliminării tichetelor de vacanță, creând o presiune insuportabilă asupra industriei.
„Majorarea TVA va determina o lovitură devastatoare asupra sectorului nostru. Nu reuşim să înţelegem motivul pentru care liderii politici nu înţeleg să susţină şi să folosească industria turismului ca imagine pozitivă a României, cu care să ne prezentăm şi să ne promovăm în lume. Este atât de bine cunoscut faptul că turismul reprezintă un ambasador asupra imaginii României”, a declarat Corina Martin. Ea a continuat: „Nu poţi să vorbeşti despre România fără a te raporta în primul rând la cultura, istoria, destinaţiile fantastice şi unice, gastronomia şi tradiţiile noastre care ne fac speciali. Din păcate, însă, România nu reuşeşte să atragă mai mult de 2,5 milioane turişti străini pe an şi îşi pierde acum, covârşitor, şi turiştii români, prin eliminarea tichetelor de vacanţă. Aşadar vom avea o dublă lovitură, cu impact devastator asupra industriei.”
Un antreprenor din trei ar dispărea
Valentin Șoneriu, președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității și Director General al CarmOlimp, a estimat că aproximativ 30% din industria HoReCa va dispărea dacă propunerile de majorare a TVA-ului vor fi implementate.
„Dacă se dovedeşte că acestea vor fi taxele, 30% din industria HoReCa va dispărea. Consider totuşi că nu se va ajunge aici, ci se va apela la o soluţie de echilibru, căci nu cred ca este cineva atât de deconectat de la realitatea pieţei. În această industrie este important sa sprijinim autenticitatea nu volumul dacă nu ne dorim o industrie de „fast-food” când suntem în plină dezvoltare şi consolidare a unei industrii mature de ospitalitate. Cu siguranţă niciun antreprenor mic nu va rezista la aşa ceva”, a afirmat Valentin Șoneriu.