Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că numărul celor infectați cu SARS CoV-2 a crescut cu 80%, conform ultimelor raportări. Acesta a vorbit și despre eventualele restricții care ar putea fi aplicate în țara noastră în contextul unui nou val.

„Sigur că există o cauză (pentru această creștere, n.red.) ea este generată de faptul că în momentul de față, în Europa circulă o subvariantă Omicron cu un grad mare de transmisibilitate şi, mai mult, protecția oferită de vaccin sau chiar trecerea prin boală nu mai este eficientă și am înregistrat un număr apreciabil de cazuri de reinfecție în ultimele 90 de zile. Din cele 7.700 de cazuri raportate ieri, circa 1.300 erau cazuri care mai trecuseră o dată prin boală în ultimele 90 de zile, deci este clar că imunitatea este de slabă calitate în fața acestei variante, care, din fericire, produce îmbolnăviri care nu sunt foarte grave. Aţi remarcat şi dumneavoastră un număr relativ mic de persoane internate în secţiile de terapie intensivă, un număr mic de decese şi sperăm ca lucrurile să nu evolueze îngrijorător din acest punct de vedere”, a declarat Alexandru Rafila.

Numărul de cazuri de COVID, în creștere

Potrivit lui Rafila, în perioada următoare „va continua această creștere timp de câteva săptămâni, este un fenomen normal, un val epidemic durează circa 8 – 10 săptămâni, așa că noi suntem în săptămâna 4, o să mai avem o creștere până undeva în jurul jumătății lunii august sau începutul lunii septembrie.

„Important este să reușim să oferim servicii medicale oamenilor din România în asistență medicală prespitalicească, astfel încât ei să poată să aibă acces rapid la diagnostic, evaluare şi tratament, bineînțeles, recomandările legate de izolarea la domiciliu sau, după caz, sperăm să fie cât mai puține cazuri în spital pentru cei care prezintă o simptomatologie accentuată sau comorbidităţi”, a mai spus Rafila.

Ce ne așteaptă în toamnă

Cât despre restricțiile anti-COVID, Rafila speră că nu se va ajunge la asemenea scenarii.

„Eu nu aș vrea să mergem cu scenarii de genul acesta, legate de restricții. Prefer să informez populația, să le ofer acces la investigații și tratament, iar măsurile de protecție individuală să devină obișnuite pentru marea majoritate a concetățenilor noștri. Nu cred că în momentul de față România poate să suporte o nouă introducere a unor restricții care să afecteze viața economică și socială. Gradul de suportabilitate a acestor restricții cred că a fost atins în trecut, când poate nu au fost luate măsurile cele mai potrivite din punct de vedere medical, dar mă rog. Nu are rost, asta este istorie. Important este că prefer să încercăm o campanie de informare, de educare a populației care să aibă un rezultat similar, dacă vreţi, sau chiar superior rezultatului obținut în urma introducerii unor restricții”, a mai spus Alexandru Rafila, potrivit Antena3.ro.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *