Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susţine că persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la efectuarea dozei doi ar trebui să-și facă doza booster până la 1 februarie pentru că de la această dată va expira certificatul digital pentru persoanele care nu au doza a treia (booster). Este o directivă europeană, explică Alexandru Rafila. Ministrul Sănătății a mai spus că 2022 ar fi anul în care „vom încheia această urgență medicală”, conform „istoriei naturale a pandemiilor”.
„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a sus Alexandru Rafila la Europa FM.
Ministrul Sănătății a mai explicat la Europa FM că valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la încheierea vaccinării.
„Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”, a mai spun Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății este optimist în legătură cu evoluția valului 5 – Omicron în România. Alexandru Rafila a anunțat și când va urma vârful infectărilor, cu un număr foarte mare de cazuri. În același timp, acesta susține că este foarte posibil ca anul 2022 să marcheze încheierea pandemie de coronavirus și transformarea COVID-19 în boală sezonieră.
„Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că așa este și mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron. E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută și atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic. Cred că anul 2022 va fi cel în care vom încheia această urgență mondială, globală, de sănătate publică”, a explicat Alexandru Rafila.
Leave a comment