Epidemia de gripă este pe sfârșite, și se va încheia în două săptămâni

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 1 iunie, la Antena 3, că „întotdeauna există o posibilitate” ca sindicaliştii din Sănătate să declanşeze o grevă, dar a adăugat că Guvernul a reușit să rezolve la negocieri anumite doleanțe ale cadrelor medicale.

„Întotdeauna există o posibilitate şi dacă noi, cei care am discutat cu sindicaliştii, nu ne ţinem promisiunile, lucrul acesta este posibil, dar nu cred să fie cazul. Eu am participat la multe runde de discuţii, atât cu Sanitas, cât şi cu Solidaritatea Sanitară. Ultima discuţie a fost la sediul Guvernului României cu primul ministru şi cu domnul preşedinte Ciolacu, iar şapte dintre revendicările sindicaliştilor de la Sanitas au făcut obiectul nu numai a discuţiei, ci şi a unui agreement. Unele dintre ele sunt realizabile în perioada imediat următoare, e vorba de blocarea posturilor din sistemul de sănătate, scoaterea lor la concurs”, a spus Alexandru Rafila, potrivit news.ro.

Rafila a adăugat că în scurt timp se poate semna şi contractul colectiv de muncă.

„Mai avem un singur element legat de stabilirea numărului de zile de concediu. În plus, sunt alte revendicări care au fost de comun acord agreate, respectiv finanţarea voucherelor de vacanţă, dintr-un fond separat de bugetul spitalului”, a mai spus ministrul Sănătății, care însă nu a făcut nicio referire la posibilitatea majorărilor salariale solicitate de sindicaliști. La finalul săptămânii trecute, sindicaliştii din sistemul sanitar au atras atenția guvernanților că există „nedreptăţi” în ceea ce priveşte sistemul de salarizare a asistenţilor medicali, fie că aceştia au studii superioare sau şcoala postliceală.

Conform datelor publicate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, salariile debutanţilor în sănătate sunt, în sistemul public, mai mici decât cele ale profesorilor debutanţi, iar salariul mediu al asistenţilor medicali este sub nivelul salariului mediu pe economie, adică sub 4.000 de lei net. În aceste condiții, lucrătorii din Sănătate vor declanșa pe 8 iunie un miting de protest în Piața Victoriei, urmat de un marș către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Palatul Parlamentului. Potrivit calendarului Federației „Solidaritatea Sanitară”, pasul următor este o grevă de avertisment pe 27 iunie, urmată de greva generală din 1 iulie.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *