Amânarea alegerilor locale este o idee „neserioasă” consideră premierul Ludovic Orban, care atrage atenția că data a fost stabilită în urma consultărilor cu partidele și nu mai poate schimbată o dată cu finalizarea procedurilor depunerii candidaturilor și debutului campaniei electorale. Guvernul lucrează la un set de norme pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în procesul de votare, a mai explicat Orban.
„Trebuie să readuc aminte ca să ştie toţi oamenii: decizia de a stabili data de 27 septembrie data alegerilor locale nu a fost decizie a PNL, este rodul consultării cu liderii partidelor parlamentare, iar data de 27 septembrie a fost stabilită de Parlament prin lege. După ce ai dat drumul la toate procedurile de campanie electorală, după ce s-au depus toate candidaturile, stă să înceapă campania electorală, să vii să vorbeşti de un proiect de lege de amânare a alegerilor locale arată, după părerea mea, o neseriozitate care ar trebui să fie străină de orice om care este prezent viaţa publică din România”, a declarat Ludovic Orban joi seară, la Realitatea Plus, potrivit PsNews.
Care sunt măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului la vot
Pentru a se reduce „cât mai mult posibil” riscul de transmitere a noului coronavirus, ministrul Sănătăţii, ministrul de Interne şi preşedintele Autorităţii Electorale Permanente vor realiza, vineri, un proiect un ordin comun care va stabili reguli sanitare, care va fi transmis către liderii partidelor politice şi care trebuie adoptat la începutul săptămânii viitoare, a adăugat premierul Orban.
„Aici nu e foarte complicat, dar trebuie să respecte şi ei regulile. E simplu. În campanie, candidaţii şi susţinătorii lor care participă la acţiunile de campanie trebuie să poarte mască, când distribuie materiale trebuie să poarte mănuşi, adunările publice trebuie să se organizeze în condiţiile în care se desfăşoară evenimentele private, 50 de persoane, hai, poate o sută de persoane, vedem la ce număr stabilim, dar cu reguli”, a explicat Orban, în condițiile în care nu se poate pune problema pentru amânarea alegerilor.
Prim-ministrul a precizat că şi în ziua votului se pot respecta reguli de distanţare între membrii comisiilor secţiilor de votare, că oamenii pot intra pe rând în secţiile se vot pentru a se evita supraaglomerarea şi că alegătorii îşi pot dezinfecta mâinile la intrarea în secţie şi chiar îşi pot lua singuri buletinele de vot.
„Sunt probleme legate de asigurarea dreptului de vot pentru românii care sunt internaţi în spitale COVID sau care sunt trataţi în izolare la domiciliu. Aici trebuie echipament de protecţie pentru reprezentanţii din Biroul Electoral al secţiei de votare care însoţesc urna specială, mai ales în spital. În ceea ce priveşte deplasarea la domiciliul persoanelor care se află în izolare poate nu e obligatoriu să porţi combinezon, în spital, în schimb, probabil o să impunem purtarea combinezonului în timpul exercitării dreptului de vot de către persoane care sunt tratate în spital. Se pot găsi soluţii pentru fiecare situaţie, noi le căutăm, se va face un ghid care va fi transmis, se va face o campanie publică pe tema asta”, a mai spus Ludovic Orban.