Amânarea ratelor bancare este posibilă până la sfârșitul lui 2020, dar cererile trebuie depuse până la sfârșitul stării de urgență. O serie de condiții în care pot beneficia de această facilitate cetățenii și firmele în perioada crizei coronavirusului au fost stabilite prin Ordonanța de Urgență a Guvernului adoptată joi.

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat joi, după şedinţa de Guvern, că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului – persoană fizică sau juridică – pentru o perioadă de până la nouă luni, dar nu mai mult de 31.12 2020.

Această perioadă de nouă luni se va adăuga însă la perioada pentru care a fost contractat creditul, potrivit Adevărul.

Cîţu a precizat că este vorba despre firme sau persoane care au fost afectate de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19. Solictanții nu trebuie însă să facă dovada imposibilității plății ratelor.

Solicitarea pentru amânarea ratelor se poate până la încetarea stării de urgenţă, ea putând fi depusă electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiţionale. Cererile pot fi depuse cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României.

Amânarea ratelor bancare – ce se întâmplă cu dobânda

Florin Cîţu a spus că dobânzile după perioada de suspendare se capitalizează la soldul creditului existent şi se reeşalonează pe toată durata creditului. Excepţie vor face creditele ipotecare pentru care dobânda se va plăti într-o perioadă de maximum cinci ani, a explicat ministrul.

„În cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate sută la sută, dar trebuie această dobândă plătită pe o perioadă de cinci ani de la momentul suspendării”, a spus Cîţu.

De amânarea plăţii ratelor cu până la 9 luni pot beneficia atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, PFA, întreprinderi autorizate

Condiţii pentru persoanele fizice

În ce priveşte condiţiile de acordare a acestei facilităţi de amânare a plăţii ratelor acestea sunt: creditul să nu fi fost declarat scadent de bancă înainte de emiterea ordonanţei; împrumutatul să nu aibă restanţe la plata ratelor; veniturile împrumutatului să fi fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19.

Amânarea ratelor – cum se obține

Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, împrumutaţii trimit băncilor o solicitare, fie sub formă de scrisoare sau prin mail, cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României. Dacă nu dispune de astfel de modalităţi de transmitere, împrumutatul poate da un telefon băncii, care va fi anunţat pe pagina sa de internet, convorbire care va fi înregistrată audio de către bancă. Banca va analiza solicitarea şi o va aproba în condiţiile prevăzute în normele de implementare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Amânarea ratelor pentru micile întreprinderi

Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor, dobânzilor şi comisioanelor IMM-urile trebuie să îndeplinească cumulativ urmãtoarele condiţii:

În calitate de angajator, se încadrează în prevederile art. XI alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Condiții:

Să nu se afle în insolvenţă la data solicitării suspendării rambursării creditului, conform informaţiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Art. 7 In aplicarea prezentei ordonante de urgenta MFP elaboreaza normele de implementare, inclusiv modalitatea şi condiţiile de acordare şi recuperare a garanţiilor de stat, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului în termen de 15 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Sursa foto: Pixabay

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *