Alegerile amânate în termen de șase luni de la ieșirea din starea de urgență
Alegerile amânate în termen de șase luni de la ieșirea din starea de urgență

Alegerile amânate în termen de șase luni de la încetarea stării de urgență, este propunerea Autorității Electorale Permanente. Alegerile locale ar trebui să aibă loc în vară în timp ce alegerile parlamentare spre sfârșitul anului, dar peste acestea planează incertitudinea, consideră reprezentanții AEP. Aceștia au cerut astfel amânarea scrutinului prin lege și prelungirea mandatelor aleșilor locali.

Organizarea la termen a alegerilor locale „a devenit o misiune cvasi-imposibilă” în condițiile pandemiei de coronavirus, consideră Autoritatea Electorală Permanentă, prin președintele Constantin Mituleţu – Buică.

AEP a trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, preşedintelui Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi vicepreşedintelui Senatului Titus Corlăţean, cu propunerile electorale pe perioada stării de urgență cauzată de pandemia de coronavirus, arată publicația Stiri pe Surse.

„Epidemia de COVID – 19 a generat multiple consecinţe negative şi a avut un impact major asupra întregii societăţi româneşti. În acest context, organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, ce ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un mare grad de incertitudine”, a scris președintele AEP, argumentând că foarte multe state şi-au amânat alegerile şi referendumurile programate în acest an.

Însă, statele care su decis să respecte datele de organizare a scrutinelor iau măsuri speciale pentru a evita contactele fizice şi pentru a asigura sănătatea publică.

În cazul României, alegerile locale ar urma să aibă loc în 28 iunie, iar hotărârile pentru organizarea lor ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu la 13 aprilie.

Președintele AEP a atras atenția că, indiferent de opţiune – organizarea scrutinului la termen sau amânare – este necesară modificarea legislaţiei primare, ceea ce impune o durată minimă între trei şi şase luni înaintea demarării perioadei electorale propriu-zise.

Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri noi consultări cu partidele referitor la alegerile locale.

Depăşirea termenului de 13 aprilie pentru anunţarea datei alegerilor locale presupune prelungirea mandatului actualelor autorităţi locale, care se poate face doar prin lege.

AEP a trimis un proiect de modificare a Codului Administrativ, prin care, pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, mandatele primarilor, consilierilor locali şi judeţeni şi ale preşedinţilor de CJ se prelungesc până la depunerea jurământului de către succesorii lor. De asemenea, proiectul menţionează că alegerile se organizează în cel mult şase luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *