Ambasadorul Valeri Zalujnîi susține că România i-a cerut să nu vorbească despre dronele rusești căzute pe teritoriul României: „te rugăm să taci”

Fostul comandant al Forțelor Armate Ucrainene, Valeri Zalujnîi, actual ambasador la Londra, a vorbit despre tensiunile generate de dronele rusești care pătrund în spațiul aerian românesc.

Într-o declarație făcută la un forum al Universității Catolice Ucrainene, Zalujnîi a dezvăluit detalii controversate despre schimburile diplomatice secrete, transmite Hotnews.

„Uneori mă sună și îmi spun: «Taci». «Ei bine, la voi au căzut două drone Shahed, de ce tăceți?», iar ei spun: «Te rugăm să taci»”, a relatat Zalujnîi, subliniind presiunea discretă exercitată de autoritățile române.

Potrivit declarațiilor sale, România se confruntă cu o situație complexă, caracterizată de tăcere strategică în fața amenințărilor ruse. Mai mult, Bucureștiul ar fi cerut Kievului să nu divulge public prăbușirile de drone iraniene Shahed pe teritoriul românesc.

Incidente multiple în spațiul aerian

Cazurile de intruziune sunt multiple și bine documentate. Pe 25 decembrie anul trecut, o rachetă de croazieră rusească X-101 a traversat spațiul aerian românesc, iar recent, pe 13 februarie, au fost găsite epavele a două drone kamikaze Shahed care au detonat la impact.

Ministerul Apărării Naționale a confirmat că aceste drone au fost utilizate de trupele ruse pentru atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de pe Dunăre.

Reacție oficială și măsuri legislative

Ministerul Afacerilor Externe a condamnat ferm „atacurile iresponsabile” rusești, subliniind că reprezintă „o încălcare flagrantă a normelor dreptului internațional și un risc grav pentru securitatea regională”.

Ca răspuns la aceste amenințări, Camera Deputaților a adoptat recent o lege care permite Armatei să doboare dronele care pătrund neautorizat în spațiul aerian românesc. Potrivit noii legislații, vehiculele aeriene fără pilot care trec ilegal frontiera pot fi distruse, neutralizate sau controlate, cu prioritatea absolută de a proteja viața persoanelor.

Experții militari consideră această lege crucială, întrucât anterior, conform declarației șefului Statul Major General, Gheorghiță Vlad, legislația nu permitea o ripostă imediată.

Zalujnîi a tras un semnal de alarmă tranșant: „Țările baltice, Polonia înțeleg pericolul, România doar tace”.

 

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Kelemen Hunor spune ce au în comun Ilie Bolojan şi Klaus Iohannis

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat sâmbătă, la emisiunea...

Parlamentarii au votat: fără bani de chirie pentru aleșii cu locuință în apropierea Capitalei

Legea prin care parlamentarii care dețin imobile în București...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine